Doğal besi uygulamasının sığır Longissimus dorsi, Semitendinosus ve Gluteo biceps kaslarında yağ asidi bileşimi ve bazı kalite parametreleri üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation effect of natural feeding on some quality parameters and fatty acid composition of Longissimus dorsi, Semitendinosus and Gluteo biceps muscles
  1. Tez No: 335253
  2. Yazar: PINAR UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM SERDAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bitirme besisi, yoğun yem, mera, yağ asitleri, Finishing period, concentrate feeding, feeding on pasture, fatty acids
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez çalışmasında İtalyan Podoilan türü erkek sığır hayvanların Longissimus dorsi, Semitendinosusve Gluteobiceps kaslarının bazı kalite parametereleri ve yağ asidi kompozisyonu üzerine yoğun yem ve merada bitirme besisi uygulamalarının etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bitirme besisi döneminde yoğun yem ve merada besi örnekleri analiz sonuçlarında merada bitirme besisi örneklerinin ürün parlaklığını azalttığı ve daha düşük L* değerine sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Merada beslemenin doymamış yağ asit oranını artırdığı saptanırken iki grup arasında önemli bir farklılık saptanmamış ve aynı zamanda pişirme kaybı üzerine bu iki besi uygulamasının etkisi anlamlı bulunmamıştır. Ayrıca tekstürel özellikler bakımından incelendiğinde ise mera bitirme besisi örneklerinin daha yüksek kesme direnci değerlerine sahip olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In these thesis is investigated that in finishing period effect of pasture and concentrate feeding on some quality parameters and fatty acid composition of Longissimus dorsi, Semitendinosus and Gluteo biceps muscles of İtalian Podolian cattle. In finishing period, pasture feeding decrease the brightness of muscles and have more low L* values than concentrate feeding samples. It is determined that pasture finished beef have highly rate unsaturated fatty acid concentartion. Additionally, concentrate finished beef have more low WBS value when comparing with pasture finished beef.