An investigation of electronic government transition case study in health: Hospitals in Erbil
Sağlıkta bir elektronik devlet dönüşümü araştırması: Erbil'deki hastaneler
  1. Tez No: 335476
  2. Yazar: AHMED ABDULRAHMAN M. JAMEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Ö. TOLGA PUSATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: e-devlet, Irak, Erbil, CBS, mekansal veri, hastane yerleri, e-government, Iraq, Erbil, GIS, spatial data, hospital locations
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Elektronik devlet projeleri ve vatandaş katılımı, günümüzde, ülkelerin gelişmişlik göstergeleri arasında geçmektedir. Peşpeşe iki savaş geçiren Irak'ın, BM'in e-devlet sıralamasındaki yeri endişe vericidir ve son yıllarda da ilerleme göstermemiştir. Bu çalışmanın hazırlanmasında, kamu taşınmazlarının ve kaynaklarının mekansal verilerinin düzenli bir biçimde tutulmasının e-devlet projelerinde önemli olduğundan yola çıkılmıştır; benzer örnekler literatürde gösterilmiştir. Coğrafi bilgi sistemleri (CBS), sadece mekansal verilerin işletilmesinde değil aynı zamanda bu tür verilerin mekansal olmayan verilerle birleştirilip harmanlanmasında da en sık rastlanan araçları sunar. Uygulama alanı olarak Erbil'deki hastane yerlerinin incelenmesi yapılmıştır. Sonuçların gösterdiğine göre, Erbil'de bir CBS kurabilmek için çok yüksek teknik bilgiye gerek yoktur; bununla beraber, temiz ve güncel veri bulabilmek önemli bir endişeyle, böyle bir çalışmaya sınırlama getirmektedir. Bu alanda CBS kurabilmek olasıdır ancak başlangıç noktası donanım ve yazılım almak yerine sahadan temiz veri toplanması ve bu verilerin zamanında güncellenmesinden emin olmak olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Electronic government initiatives and public participation to them are among the indicators of today's development criteria of the countries. After consequent two wars, Iraq's current position in, for example, UN's e-government ranking is quite concerning and did not improve in recent years, either. In the preparation of this work, we are motivated with the fact that handling geographic data of the public facilities and resources are needed in most of the e-government projects; such examples are reported to the literature. Geographical information systems (GIS) provide most common tools not only to manage spatial data but also to integrate such type of data with nonspatial attributes of the features. With this background, this thesis proposes that establishing a working GIS in the health sector of Iraq would improve e-government applications. As the case study, investigating hospital locations in Erbil is chosen. The results show that setting up a GIS in Erbil does not require extreme technical knowledge; however, a strong limitation that obtaining clean and up-to-date data is an important concern. Although it is possible to establish a GIS in this sector, the starting point should not be acquiring hardware and software but to collect clean data from the field and to ensure that the data gets updated timely.