Güneydoğu Anadolu bölgesinin Hyacinthella schur (Liliaceae) cinsinin revizyonu
Revision of genus Hyacinthella schur (Liliaceae) in South Eastern Anatolia region
- Tez No: 335479
- Danışmanlar: PROF. DR. A. SELÇUK ERTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Hyacinthella, Morfoloji, Anatomi, Güneydoğu Anadolu, Hyacinthella, Anatomy, Morphology, South Eastern Anatolia
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Hyacinthella dünyada 17 türle, Türkiye'de 10 taksonla temsil edilir. Bu türlerden dokuz tanesi ülkemiz için endemiktir (Persson ve Pearsson 1992). Cinsin Türkiye'deki endemizm oranı %90 olup, Hyacinthella cinsinin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde iki türü tespit edilir (Hyacinthella nervosa (Bertol.) Chouard, Hyacinthella siirtensis (B.Mathew). Bu çalışmada türlerin bölgedeki yayılışları tespit edilerek, morfolojik ve anatomik özellikleri saptanmaya çalışılmıştır.Bu çalışmada, Hyacinthella nervosa ve Hyacinthella siirtensis'in soğan, yaprak, çiçek ve meyve gibi morfolojik özellikleri incelendi.Anatomik çalışmalarda, epidermis, skape ve yaprak incelendi, fotoğraf ve çizimlerle raporlandı.
Özet (Çeviri)
Hyacinthella genus is represented with 17 species in the World and Hyacinthella genus is represented with 10 taxa in Turkey. Nine of these species are endemic to our country (Persson ve Pearsson 1992). The endemism ratio of the Genus is 90% and two species of Hyacinthella grow (Hyacinthella nervosa (Bertol.) Chouard, Hyacinthella siirtensis B. Mathew) in South Eastern Anatolia. In this study, the distribution of these species were determined and, their morphological and anatomical features defined.In this study, morphological characteristics such as onions, leaf, flower, and fruit of Hyacinthella nervosa and Hyacinthella siirtensis were examined.In the anatomical researches, epidermis, scalp and leaf were examined, reported by photographs and drawings.