Overtopping on smooth slopes and ıts application on wave pump
Pürüzsüz yüzeylerden dalga asması ve dalga pompasına uygulaması
  1. Tez No: 33574
  2. Yazar: MOJGAN TAGHIZADEH ALAMDARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA GÜNBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dalga Asması, Dalga Hareketi, Dalga Pompası, Limana Su Basılması, Pürüzsüz Eğim, Wave Overtopping, Wave Propagation, Wave Pump, Harbor Flushing, Smooth Slope, Wave Action. Science
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
OZ PÜRÜZSÜZ YÜZEYLERDEN DALGA ASMASI VE DALGA POMPASINA UYGULANMASI TAGHI-ZADEH ALAMDARI, Mojgan Yüksek Lisans Tezi, însaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Rıza Günbak Ocak, 1993, 110 sayfa Limanların su kirlenmesini azaltmak için dalga enerjisinden yararlanarak limana su basılması bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemde dalga enerjisi bir eğim üzerinde artırılıp, yapı üzerinden kontrollü dalga asması sağlanarak limana su basılmaktadır. Dalgayı odaklastırıp bu asmayı artırmak amacıyla, bazen eğimin iki yanında kanatlar (funnel) kullanılmaktadır. Bu tez, su asmasını değişik dalga özelliklerinde en yüksek seviyelere çıkaracak yapı eğimi, kanat açıları ve yapı kret kotu parametrelerini düzenli dalgalar altında hidrolik modelde araştırmıştır. Sonuçlar boyutsuz parametrelerle grafikler halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OVERTOPPING ON SMOOTH SLOPES AND ITS APPLICATION ON WAVE PUMP TAGHIZADEH ALAMDARI, Mojgan M.S in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali Rıza Günbak January, 1993, 110 pages. In order to exchange water inside and outside of a harbor water may be pumped into a harbor, from outside using existing wave energy. Structures used for this purpose are called“Wave Pump”. A Wave Pump is a slope and funnel combination which flushes harbor by wave overtopping from the slope. In this thesis, the parameters which maximize the efficiency of a wave pump is investigated. A small scale hydraulic model are studied under regular wave action and variation of discharge with different slope angle, crest elevation, funnel angle, wave period and wave height is determined. IllResults are presented in the form of non-dimensional graphs showing the relation between parameters.