Computer simulation model for an optimum seaport size
Optimum liman boyutunu saptamada bilgisayar benzeşim modeli
- Tez No: 33573
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Liman Planlaması, Liman Bilgisayar Benzetimi, Optimum Liman Büyüklüğü, Port Planning, Port Computer Simulation, Optimum Port Size
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma, liman planlamasını ve işletmesini gemi maliyetleri ile liman büyüklüğündeki dengeyi optimize eden bir bilgisayar benzetim modelinin yaratı İması nı içer ir. Bilgisayar benzetim modelinde, gemilerin geliş aralıkları, kuyruk sistemi ve servis zamanları matematiksel ifadeler olarak yaratılır. Bilgisayar benzetim modeli optimum rıhtım uzunluğunda gerekli olan kapasite ve sayıları aynı anda değişebilen yükleme ve boşaltma teçhizatı ile toplam yıllık liman fiyatını en aza indirger.Çalışmada, limandaki yükleme/ boşaltma işlemleri rıhtım apronu ile sınırlandırılmıştır, ambarlama ve yükün liman içinde nakledilmesi gibi faaliyetler dikkate alınmamıştır. Yapılan bilgisayar benzetim modeline dayanılarak, izmir Limanında Genel Kargo Terminaline yönelik bir uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study is concerned creating a simulation model to optimize the design and operation of a port by seeking optimal balance between the cost of ships and the cost of size of a port. In the computer simulation model, arrival rate of ships, queuing system and service rate are created in the form of mathematical statements. The simulation model minimizes the total annual cost of the port mainly with the optimal combination of quay length and handling equipment which can vary both in size and number at the same moment. 1XXj$. In the study, the traffic and cargo handling operations in the port are confined to the quay apron, hence the warehousing and transfer activities are not considered. r Based on the simulation model, a case study is carried out for the General Cargo Terminal in Izmir Port.