Bilgisayar oyunları ile çocuk ve ergenlerdeki psikopatoloji arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between computer games and psychopathology of children and adolescents
  1. Tez No: 335999
  2. Yazar: UMUT KAYTANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAY DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar oyunu tercihi, psikopatoloji, çocuk, Computer game preference, psychopathology, children
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Giriş: Çocuk ve ergenlerin bilgisayar ve internet aracılığıyla gerçekleştirdikleri aktiviteler içinde ilk sırada gelen bilgisayar oyunu oynamanın bağımlılık, şiddete yatkınlık, dikkat problemleri gibi olası riskleri üzerinde duran çalışmalar giderek artmaktadır. Bununla birlikte ülkemizde çocukların çeşitli türlerdeki bilgisayar oyunu tercihlerinde etkili olan olası psikopatolojik faktörleri araştıran bir çalışma bilgimize göre literatürde bulunmamaktadır.Amaç: 8-16 yaş arasındaki çocukların bilgisayar oyunu tercihleri ile psikopatolojik profilleri arasındaki ilişkinin değerlendirmesi amaçlanmıştır.Yöntem: İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran 8-16 yaş arasındaki 48'i kız, 61'i erkek olmak üzere toplam 109 hasta çalışmaya alınmıştır. Ölçme araçları olarak ?6-18 Yaş Çocuk ve Gençler İçin Davranış Değerlendirme Ölçeği (CBCL/6-18)? ile araştırmacı tarafından hazırlanan ?Çocuk ve Ergenler İçin Bilgisayar?İnternet Kullanımı ile Bilgisayar Oyunu Oynama Davranışını Değerlendirme Anketi? ve ?Sosyodemografik Veri Formu? kullanılmıştır.Bulgular: Erkeklerin kızlardan daha erken yaşta bilgisayar kullanmaya başladıkları, kızlara göre daha uzun süreyle ve daha sık bilgisayar oyunu oynadıkları saptanmıştır. Bilgisayar kullanım amaçlarının cinsiyete ve yaş gruplarına göre farklı olduğu, oyun oynamanın tüm grupta ilk sırada geldiği bulunmuştur. ?Adam öldürme ve dövüş? türünü tercih edenler ile ?spor ve araba yarışı? türünü tercih edenlerin CBCL/6-18 DSM uyumlu Davranım Bozukluğu alt test T skorları, ?simülasyon, zeka,platform,giysi-makyaj? türünü tercih edenlerden yüksek saptanmış, ?spor ve araba yarışı? türünü tercih edenlerin CBCL/6-18 Dışa Yönelim alt test T skorları ?simülasyon,zeka,platform,giysi-makyaj? türünü tercih edenlere göre yüksek bulunmuştur. Erkeklerde oyun tercihi ile CBCL/6-18 alt ölçek T skorları arasında istatistiksel anlamlılık saptanmamıştır.Sonuç: Bilgisayar oyunu tercihinin psikopatolojik profille veya yaşla ilişkili olmadığı, bilgisayar oyunu tercihinde cinsiyetin önemli bir etken olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Background: Computer game playing, which is the most common activity among various computer-internet use purposes of children, has been linked to addiction, aggression and attention problems in the literature. However, in our country, there is a lack of studies investigating the relationship between the psychopathologic characteristics that may have effect on the children?s preference of various computer game genres.Objective: To evaluate the relationship between the computer game preference and psychopathologic profiles of children aged between 8 and 16.Method: 109 outpatiens (48 girls, 61 boys) attended I.U.Cerrahpasa Medical Faculty Child and Adolescent Psychiatry Department were assessed by a questionnaire to determine their computer-internet use habits and game preferences. Parents filled out Child Behavior Check List/6-18 (CBCL/6-18) and a sociodemographic form.Results: Boys were found to start using computer at an earlier age than girls. It is also found that boys played computer games longer and more frequently than girls. Computer game playing was the most preferred activity among the study group. Computer use purposes were different according to gender the age groups. Children who had a preference of ?shooting&fighting? or ?sports&car racing? genres had higher CBCL/6-18 DSM oriented Conduct Disorder subscale T scores than those who preferred ?simulation,platform,strategy,fashion&make-up? genre. Also, children who preferred ?sports&car racing? genre had higher CBCL/6-18 Externalizing Symptoms subcale T scores than those who preferred ?simulation, platform,strategy,fashion&make-up? genre. Among boys, there was no significant relationship between any CBCL/6-18 subscale T scores and game preferences.Conclusion: Computer game preference seems to be determined by gender, not by the psychopathologic profile or by age of the children.