Bir çocuk psikiyatrisi kliniğine başvuran hastalarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, klinik görünüm, sosyodemografik özellikler, eştanı ve bilgisayar oyunları bağımlılığının incelenmesi
Attention deficit and hyperactivity disorder, clinical appearance, sociodemographic characteristics, comorbidity and computer games dependence in patients attending to a child psychiatry clinic
  1. Tez No: 502875
  2. Yazar: BEDRİYE ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAVVA NÜKET İŞİTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: ADHD, Comorbidity, Computer dependence, Sociodemographic characteristics
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocukluk çağında en sık konulan bozukluktur. Dünya genelinde çocuklarda DEHB % 8-12 arasında, ülkemizde ise toplum örnekleminde; %8.6-8.1, klinik örneklemlerde ise, %8.6- 29,4 arasında olduğu bildirilmiştir. Bu çalışma NP İstanbul Hastanesine 1 yıl içerisinde başvuran 6-18 yaş arası çocuk ve ergenden oluşmaktadır. Çalışmada amaç; çocuk ve ergenlerde DEHB sıklığını saptamak, başvuran DEHB olan çocuk ve ergenler arasında farklılık olup olmadığını incelemek ve bu çocuk ve ergenlerin klinik değişkenlerin olup olmadığı ve hastaların sosyodemografik özelliklerinin DEHB ile ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu hastaların DEHB'ye eşlik eden bozuklukları ve bunun DEHB ile ilişkisi incelenmiştir. Ayrıca bilgisayar oyunları düşkünlüğünün DEHB ile ilişkisini belirlemek ve DEHB' ye ek başka davranış sorunlarının var olup olmadığını saptayıp bu alanda yapılacak çalışmalara katkıda bulunması amaçlanmıştır. Bu çalışmada dosya tarama metodu kullanılmış ve verilerin analizi SPSS programı ile yapılmıştır. Araştırmada Hiperaktivite Belirti Takip Formu, Conner's Aile Değerlendirme Formu, Beck Depresyon Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre klinik görünüm birbirine yakın değerler almıştır. Çalışmada DEHB'ye eşlik eden bozukluklar; AB %63.9, DKB %42.3, DDB %36.7, KOKGB %27.2, tik bozukluğu %4.9, dışa atım bozukluğu %4, akıcı konuşma bozukluğu %3.7, bilgisayar bağımlılığı %22.5 olarak bulunmuştur. Anahtar kelime: DEHB, Eştanı, Bilgisayar bağımlılığı, Sosyodemografik özellikler,
Özet (Çeviri)
Attention deficit and hyperactivity disorder (ADHD) are the most common disorders in childhood. ADHD in children around the world is between 8 and 12%; , 8.6-8.1% in clinical samples and 8.6-29.4% in clinical samples. This study consists of children and adolescents aged 6-18 years who apply to NP Istanbul Hospital within 1 year. Purpose in study; to determine the frequency of ADHD in children and adolescents and to determine whether there is a difference between adolescents and adolescents with ADHD and to determine whether these children and adolescents have clinical variables and the sociodemographic characteristics of the patients with ADHD. The association of these patients with ADHD and their relationship to ADHD has been examined. It is also aimed to determine the relevance of computer games to ADHD and to determine whether there are additional behavioral problems in ADHD and contribute to the work to be done in this area. In this study, file scanning method was used and analysis of data was done by SPSS program. Hyperactivity Symptom Follow-up Form, Conner's Family Assessment Form, Beck Depression Scale were used in the study. According to the results obtained in the study, the clinical appearance was close to each other. Disorders associated with ADHD in the study; The prevalence of ABCD was 63.9%, DBP 42.3%, DBD 36.7%,ODD 27.2%, tic disorder 4.9%, outburst 4%, fluency disorder 3.7% and computer addiction 22.5%.