Effects of overconsolidation ratio on coefficent of lateral earth pressure at-rest
Aşırı yükleme oranı'nın sükunetteki toprak basıncı katsayısına olan etkileri
  1. Tez No: 33603
  2. Yazar: ENGİN BEDİŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. ORHAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sükunetteki Toprak Basxncx Kat Sayxsx, Doğrudan ölçüm, ölçülen Yatay Basınç, uygulanan Düşey Basxnc, Zamana Baglx Değişim, Normal Yüklemeli, Aşxrx Yük lemeli, Coefficient of Earth Pressure at Rest, Direct Measurement, Measured Horizontal Pressure, Applied Vertical Pressure, Time Dependent Variation, Normally Consolidated, Overconsoli- dated
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Jeostatik düşey gerilme, derinliğe baglx efektif jeolojik yük profilinden bulunabildiği halde, bir çok analiz ve dizayn problemlerinde önemli bir olgu olan yerinde yatay gerilme bu kadar kolay belirlenememektedir.“ İnce Cidarlx Odometre ”tekniği adx verilen yeni bir laboratuvar metodu geliştirilmiş, Ko'x doğrudan ölçmek için kullanxlmxs, ve Ko ile OCR arasxndaki ilişki yükleme-boşaltma-yeniden yükleme durumlarx için arastx- rxlmxstxr. Arastxrma ayrxca ölçülen yatay gerilme ve K«=»'xn zamana baglx değişimin incelenmesi yönünde genişletilmiş tir. Doğrudan ölçümler 63.5 mm capxnda ve 78 mm yük sekliğindeki odometrenin ince cidarxna yerleştirilmiş olan toplam basxnc“ strain gage ”leri yardxmxyla ya-pxlmxstxr. Deneyler ön yükleme basxclarx dxsxnda diğer özel likleri özdeş iki yoğrulmuş numune ve farklx iki örse lenmemiş numune üzerinde uygulanmxstxr. Calxsmalarda ayrxca normal yüklemeli ve aşırı yüklemeli zeminlerde Ko'xn tahmin edilmesi için verilmiş olan ampirik metodlar incelenmiş ve bu metodlardan elde edilen sonuçlarla doğrudan ölçümler sonucu bulunan değer ler karşxlaştxrxlmxştxr. Elde edilen bulgulara dayanarak, sükunetteki top rak basxncx katsayxsxnxn büyük oranda zeminin gerilme tarihçesine ve mikro yapxsxna baglx olduğu, ve her zaman boşaltma durumunda yükleme durumuna göre daha büyük oldu ğu, ve artan yükleme ve boşaltma sayxsx karsxsxnda K=» de ğerinin de büyüdüğü sonuclarx elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF OVERCONSOLIDATION RATIO ON COEFFICIENT OF LATERAL EARTH PRESSURE AT-REST BEDtşKAN, Engin M. S. in Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Orhan EROL January 1993, 149 Pages Although the geostatic vertical stress can be estimated from a profile of effective overburden stress with depth, the in-situ horizontal stress which is an essential subject in the design or analysis of many conventional problems can not be predicted easily. A new laboratory direct method called“ Thin Wall Oedometer ”technique was modified and used to measure Ko directly, and the relationship between Kc and OCR was investigated for loading- unloading- reloading conditions. Study is also extended to investigate t ime- dependent variation of measured lateral pressure, and K«=> on primary loadings. Direct measurements were taken by means of total pressure strain gages embedded on the thin wall of the 1X1oedometer which has a diameter of 63.5 mm and a height of 78 mm. Tests were conducted on two remoulded specimens having the same characteristics except the preconsolida- tion pressures, and two different undisturbed specimens. The study also reviews some empirical methods for predicting K for normally consolidated and overconsoli- dated soils and compares the values obtained from these approaches with the direct measurements. It is found that.Ko is highly dependent on stress history of soil and microstructure, and it is always larger on unloading than loading, and increases with the increasing number of loading and unloading cycles.