Toll policy, revenue, traffic and cost relationships in motorways. A case study: Çamlıca-Kaynaşlı motorway Gebze-İzmit section
Otoyollarında ücret politikası, gelir, trafik ve maliyet ilişkileri. Çamlıca-Kaynaşlı otoyolu Gebze-İzmit kesimi üzerinde çalışma
  1. Tez No: 33602
  2. Yazar: MERİÇ HATİCE GÖKDALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İnşaat Mühendisliği, Economics, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geçiş Ücretleri, paralı yollar, yol ücretlendirilmesi, Ücret toplama sistemleri, Tolls, Toll Roads, Road Pricing, Toll Collection Systems
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
öz OTOYOLLARDA ÜCRET POLİTİKASI, GELİR, TRAFİK VE MALİYET İLİŞKİLERİ ÇAMLICA-KAYNAŞLI OTOYOLU GEBZE-İZMİT KESİMİ ÜZERİNDE ÇALIŞMA GÖKDALAY, Meriç Hatice Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayhan İNAL Eylül 1993, 87 sayfa Motorlu taşıt teknolojisinin gelişmesi sonucu, hız ve tonajın artmasi, kişilerin daha hızlı ve konforlu ulaşım istekleri, karayolu yapımında hergün biraz daha yüksek standartlı yolların yapımını zorlamaktadır. Hızlı trafik artışı, bununla beraber kazalardaki artışlar, bu yüksek standartlı yolların yapılmasında daha da etkili faktörlerdir. Ancak, bu yollarin yapım, bakım ve işletme maliyeti yüksek olduğundan bu finansmanın yoldan yararlananlara yüklenmesi, otoyol sisteminin esasını oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, paralı yolların tanımını yapmak, tarihçesini, kent içi ve kent dışı paralı yol uygulamalarını tanıtmak, otoyol kullanımının tercih edilip edilmemesinin faktörlerinin araştırmak, maliyetlerin finansmanı minimum istenen durum olan bir yolun finansmanının kendisinin karşılaması prensibine dayanarak ortalama kilometre başına sabit ücret uygulamasını ortaya koymaktır.Bu çalışmada Türkiye'de otoyol kullanımını olumsuz etkileyen faktörler, maliyetleri artıran nedenler de Gebze-İzmit Otoyolu örneği üzerinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TOLL POLICY, REVENUE, TRAFFIC AND COST RELATIONSHIPS IN MOTORWAYS A CASE STUDY: ÇAMLICA-KAYNAŞLI MOTORWAY GEBZE-İZMİT SECTION GÖKDALAY, Meriç Hatice M.S. in Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayhan İNAL September, 1993, 87 pages. As a result of the development of motorized vehicle technology, the increase of speed and freight highway transportation, the desires of people to travel faster and comfortable, force continuously the construction of high standard roads. Rapid increase of traffic and together with rapid increase of traffic accidents are more effective factors in the construction of these roads. Because, the finance of construction, maintenance and operation of toll roads is high, to charge the finance to road users is the essential of the system. The objective of this study is to define toll roads, to explain its history, to discuss urban and inter-urban toll road implementations, to investigate the factors affecting preference of toll roads or state highway, to study on the average constant toll per kilometer application based on the principle of self-financing of a road which is the minimum desired condition. IllIn this study, the reasons that cause the increase of costs and factors that affect negatively have been pointed out on the example of Gebze-Izmit Motorway.