Çocuk ve gençlik merkezlerinde hizmet alan 12-18 yaş arası erkek çocukların beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutum düzeyleri ile benlik saygılarının incelenmesi
The children and youth service centers children 12-18 years old male attitude of physical education and sports course levels and analysis self-esteem
- Tez No: 336036
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: beden eğitimi ders tutumu, benlik saygısı
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma, İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü?ne bağlı Çocuk ve Gençlik Merkezlerinden (ÇOGEM) hizmet alan 12-18 yaş arası çocukların beden eğitimi ve spor dersine karşı tutumları ile benlik düzeylerinin incelenmesine yönelik bir araştırmadır.Araştırmanın evrenini İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü?ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren 5 merkezden tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilen üç hizmet merkezinden toplam 151 çocuk araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Örneklem grubunu oluşturan çocuk ve gençlik merkezleri Ağaçlı Çocuk ve Gençlik Merkezi, Ayvansaray Çocuk ve Gençlik Merkezi ve Florya Çocuk ve Gençlik Merkezi olarak yer almaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sherrill ve Toulmin?in (1977) tarafından geliştirilen ve Özer ve Aktop (2003) tarafından Türkçe?ye adaptasyonu gerçekleştirilen ?Çocuklar İçin Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği? (BEDTÖ) ile Arıcak (1999), tarafından geliştirilen Benlik Saygısı Ölçeği?nden kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; öğrencilerin beden eğitimi dersi tutum ölçeğine ilişkin ortalamalarına bakıldığında spor yapma durumları ile yaş değişkeni açısından anlamlı düzeyde farklılaşma olduğu görülmüştür. Benlik saygısı ölçeğinin ortalamalarına bakıldığında ise; spor yapma durumları ile yaş değişkenlerine açısından yine anlamlı düzeyde farklılaşma olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research, İstanbul Provincial Directorate of family and social policies related to children and Youth Centres (ÇOGEM) service area 12-18 children between the ages of physical education and sport with an examination of the attitudes towards the self levels of lesson study.The study population depending on the Istanbul Provincial Directorate of Family and Social Policies continues its activities in five centers selected by random sample of 151 children was conducted on a total of three service centers. The sample group consisted of children and youth centers wooded Children and Youth Centre, Ayvansaray Children and Youth Center and the Child and Youth Centre is located in Florya. Research as a tool for data collection, Sherrill and Toulmin's (1977) and developed by Anderson and Adjei (2003) by Turkish adaptation of the