Cengiz Dağcı'nın romanlarının halkbilimi açısından incelenmesi
A study of Cengiz Dağci's novels in terms of folklore
- Tez No: 336053
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ŞİŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Cengiz Dağcı, Roman, Kültür, Halkbilimi, Halk Edebiyatı, Cengiz Dağcı, Novel, Culture, Folklore, Folk Literature
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kültür bir milleti oluşturan maddî ve manevî değerlerin bütünüdür. Yaşadığı kültür değerleri içerisinde yoğrulan bir insan, bu değerleri hayatına yansıtır. Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Cengiz Dağcı, Kırım-Türk kültürünün birçok unsurunu eserlerinde kullanılmıştır.Çalışmamızda Cengiz Dağcı'nın romanları halkbilimi açısından incelenmiş, bu romanların halkbilimi bakımından zenginliği tespit edilmeye çalışılmıştır. Bulunan halkbilimi unsurları tasnif ve tahlil edilmiştir. İnceleme esnasında Cengiz Dağcı'nın on altı romanı taranmış, bu romanlardan dokuzunda halkbilimi unsurlarının yoğun olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle incelemenin kapsamı bu dokuz romanla sınırlandırılmıştır.Romanlarda bulunan halkbilimi unsurları fişleme yöntemiyle tespit edilmiş; daha sonra da metin merkezli inceleme yöntemiyle tahlil edilmiştir.Araştırma sonucunda Dağcı'ya ait incelediğimiz romanların halkbilimi açısından zengin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Culture is a complement of both moral and material values which constructed a nation. Individuals who were moulded into one specific cultural values tend to reflect the same values in their lives. Cengiz Dağcı, one of the most prominent writers of Turkish literature, used many aspects of Crimean and Turkish cultures in his works.In this study, Cengiz Dağcı?s novels have been analyzed in term of folklore and the main focus has been to show their richness in this field. The elements of folklore have been classified and analyzed. For this study, sixteen novels of the writer have been scanned. It has been ascertained that elements of folklore are used intensively in nine of these novels. The scope of the study is restricted to these nine novels.The elements of folk science in these novels have been tagged initially and then analyzed with a text-based method.At the end of the study, it has been determined that the novels which were analyzed are rich in terms of folklore.