Yirminci yüzyıl siyer yazıcılığında Hz. Muhammed algısı: Muhammed Hüseyin Heykel, Muhammed İzzet Derveze ve İmadüddin Halil örneği.
The perception of Prophet Muhammad in the twentieth century sirah writing: Sample of Muhammed Hüseyin Heykel, Muhammed İzzet Derveze and İmadüddin Halil
- Tez No: 336059
- Danışmanlar: PROF. DR. NAHİDE BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Hz. Muhammed, Muhammed Hüseyin Heykel, Muhammed İzzet Derveze, İmadüddin Halil, Yirminci Yüzyıl, Prophet Muhammad, Muhammad Hüseyin Heykel, Muhammed İzzet Derveze, İmadüddin Halil, the Twentieth Century
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Müslüman tarih anlayışındaki değişim, siyer yazıcılığına etki etmekte ve bu durum, Hz. Muhammed konulu çalışmalarla ilgili araştırma ve değerlendirme yapmayı gerektirmektedir. Bu tezde Muhammed Hüseyin Heykel, Muhammed İzzet Derveze ve İmadüddin Halil'in siyer çalışmaları incelenmiştir. Modern dönemin ve sözü edilen yazarların siyer anlayışına değinilen giriş bölümünü, sırasıyla Hz. Muhammed'in geldiği ortam, Hz. Muhammed'in risalet öncesi yaşantısı, risaletin Mekke ve Medine dönemleri ve Hz. Muhammed'in kişiliği olmak üzere dört bölüm izlemektedir. Her bölümün sonunda yazarların Hz. Muhammed algılarına ilişkin söylemleri karşılaştırma yapılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Change in the understanding of Islamic history affects the writing of Prophet?s life and this situation requires research and evaluation related with the works dealing with Prophet Muhammad. In this thesis, sirah works of Muhammed Hüseyin Heykel, Muhammad İzzet Derveze and İmadüddin Halil examined. In the introduction part where the understanding of modern period and above mentioned authors about sirah, subjects such as the environment that Prophet Mohammed grew up, his life before being a prophet, Mecca and Medina period of his prophecy and the character of Prophet Mohammed have been dealt with, respectively. The end of each chapter, the statements of the above mentioned authors related with their perceptions about Prophet Mohammed are going to be evaluated in a comparative manner.