Alevi-Sünni evliliklerindeki çocukların din eğitimi: Malatya örneği
Religious education of children were born in the Alevi-Sunni marriages in Malatya
- Tez No: 336058
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÖYLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocukların Din Eğitimi, Alevi-Sünni Evlilikleri, Ailede Din Eğitim, Religious Education of children, Alevi-Sunni Marriages, Religious Education in Family
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Son zamanlarda Türkiye?de yaşanan sosyal ve ekonomik şartlar, farklı kültür, din ve etnik unsurları bünyesinde barındıran heterojen evlilikleri de kaçınılmaz kılmıştır. Bu tür heterojen evliliklerden en göze çarpanı ise, Alevi ve Sünni evlilikleridir. Bu evliliklerdeki çocukların din eğitimi, dini kültürün devamı, bir arada yaşamaya ve gelecek nesillerin sosyal yapılarına etkisi gibi hususlarda önem arz etmektedir.Bu çalışmada Alevi-Sünni evliklerdeki çocukların din eğitimleri araştırma konusu yapılmıştır. Araştırmanın amacı, bu tür evliliklerde doğan çocukların din eğitimlerine ilişkin aile tutumlarını Malatya örnekliğinde ortaya koymak, varsa problemleri tespit etmek ve öneriler geliştirmektir. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi ve çiftlerle yapılmış yarı yapılandırılmış görüşme teknikleri kullanılmıştır.Çalışma üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde, Alevilik ve Sünnilik inanç, ibadet ve kültürel boyutlarıyla ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümde çalışmanın örneği olan Malatya?nın sosyo-kültürel yapısı hakkında da bilgi verilmiştir. İkinci bölümde çalışmanın metodolojisi konu edilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise araştırma bulguları ve yorumları yer almıştır. Araştırmada ulaşılan önemli sonuçlardan bazıları şunlardır: Görüşülen çiftlerden çoğunluğu din eğitimini gerekli görmektedir. Eşlerin bazıları, dine bütüncül bir yaklaşımla dinin inanç, ibadet ve ahlak yönlerini vurgulayarak din eğitimini gerekli görürken, diğer bazıları sadece dinin ahlaki boyutunu önemseyerek din eğitiminin gerekli olduğunu düşünmektedir.Görüşülen eşlerin çoğunluğu, çocuklarının din konusunda doğru bilgi sahibi olmaları için genel anlamda din eğitimi almasını istemektedir. Din eğitimini kimin vermesi gerektiği konusunda ise genellikle anne-baba ya da uzman kişi belirtilmektedir.Görüşülen eşlerin evlilik öncesinde, çocuklarının din eğitimi konusunda birbirleriyle konuşmadıkları anlaşılmaktadır.Görüşülen eşlerin çoğunluğu kendilerini, çocuklarının yönettikleri din ile ilgili soruları cevaplamada yeterli görmektedir.Görüşme yapılan ailelerin çoğunluğunda, çocukların dini duygu oluşum ve gelişimine katkıda bulunabilecek cami veya cemevi ziyareti, dini içerikli toplantılara katılma ve kitapların okunmasına teşvik gibi faaliyetlere yeterince yer verilmemektedir.Görüşülen ailelerin çoğunluğunda, çocuklara peygamberler, dualar ve temel bazı dini bilgilerin eşlerin en azından biri tarafından öğretildiği anlaşılmaktadır. Araştırma kapsamında görüşülen eşlerin cevaplarına genel olarak bakıldığında, söz konusu ailelerde herhangi bir mezhepsel baskının olmadığı, çocuğun dini bilgi edinme konusundaki isteklerinin geri çevrilmediği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine religious education of children were born in the Alevi-Sunni marriages in Malatya through couples? opinions, if any, to identify their problems and to make some recommendations. In this study, the qualitative research methods; document analysis and semistructured interview techniques were used. In the scope of study interviews were held by 32 spouses. In the first chapter of the study, theoretical background and conceptual framework based on the literature were created. In the second chapter, methodology of the research was presented. In the last chapter of study, religious education of children were born in the Alevi-Sunni marriages in Malatya was analyzed by using the responders? views. Some of significant results of the study are as follow: Acording to the majority of the interviewed spouses, religious education is needed and they want their children to have properly knowledge about religion. Some of the spouses think that religious education should be taught to childeren by their families. In the majority of family environment of interviewed spouses, religious activities such as visiting to mosque or Cemevi, attending to any religious rituals and promoting reading religious books are not enough. There is no any denominational pressure on children in the majority of family environment.