Karadağ'ın sosyal ve ekonomik yapısı (1853-1913)
Social and economical status of Montenegro (1853-1913)
- Tez No: 336068
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUCİZE ÜNLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Karadağ, Osmanlı Devleti, Balkanlar, Sosyal Yapı, Ekonomik Durum, Montenegro, Ottoman Empire, Balkans, Social Status, Economical Statu
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu araştırmanın amacı Karadağ?ın 1853?1913 yılları arasındaki sosyal ve ekonomikyapısını ortaya koymak ve bağımsızlık öncesi ile sonrası ülkenin sosyal ve ekonomik yapısını kıyaslamaktır. Araştırmada Karadağ?ın 1878?de bağımsız olmadan önceki 25 yılı ile bağımsız olduktan sonraki 25 yılı değerlendirilmiştir. Çalışmada şu sonuçlara varılmıştır: Karadağ?ın sosyal ve ekonomik yapısında bağımsızlık sonrasında ciddi bir değişim yaşanmıştır. Öncelikle değişen ve gelişen sınırlarla birlikte ülkenin nüfusu ve nüfusunun özellikleri değişmiştir. Daha evvel Karadağ olarak tabir edilen sınırlar içinde çok az sayıda Müslüman yaşamaktaydı. Ancak sınırların değişmesiyle birlikte ülkedeki Müslüman nüfusun oranı artmıştır. Dolayısıyla Karadağ Hristiyan milletten oluşan bir devlet olmaktan çıkmış çok dinli ve çok milletli bir yapıya dönüşmüştür. Söz konusu dönemde değişmeyen birçok husus da bulunmaktadır. Karadağlıların eşkıyalık ve haydutlukla geçinme alışkanlıkları değişmemiştir. Zira Karadağ toplumu savaşı ve haydutluğu bir ekonomik gelir olarak görmüş ve bu iki unsurdan uzak kalmamıştır. Karadağlıların eşkıyalık ve haydutluktan vazgeçmemelerinin önemli bir nedeni de, söz konusu davranışları övünme vesilesi saymalardır. Sanayinin ve yer altı zenginlik kaynaklarının sınırlı olduğu ülkede, kaçakçılık, hayvancılık ve tarım ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to account for the social and economical status of Montenegro between 1853 and 1913 and to compare the social and economical status before and after independence. The 25 years before and after the independence of Montenegro, in 1878, is evaluated in this study. These outcomes have been reached in this study: A critical change has occurred within the social and economical status of Montenegro after its independence. Firstly, the population and the features of the population have changed with the expansion of borders. Very few Muslim were living within the borders which was then called Montenegro. However, the rate of the Muslim population increased with the changing borders. As a result, Montenegro was not a country composed of a Christian society anymore, and turned into a population with many religions and nationalities. Also there are many things that haven?t changed during that period. E.g. the habit of making ends meet by robbery as bandits didn?t change. The people of Montenegro regarded war and robbery as an economical income and didn?t stay away from both of them. In the country where industry and raw materials were limited, smuggling, livestock breeding and farming were overweighting.