Ahzâb Sûresi'ndeki ailevi- sosyal içerikli ayetlerin tahlili
Analysis of familial - social content verses in the Surah al-Ahzab
  1. Tez No: 336067
  2. Yazar: AYSEL İÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKUYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ahzâb Suresi, Aile, Evlilik, Sosyal İlişki, İletişim, Surah al-Ahzab, Family, Marriage, Communication, Social Realtionship
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Aile ve Sosyal ilişkilerin zayıfladığı günümüz dünyasında insanlar gittikçe yalnızlaşmaktadır. Kardeşliği, akrabalığı, komşuluğu kısaca sosyal ilişkileri azami derecede önemseyen bir din olan İslam?ın bu konuda söyleyecek çok sözü vardır. Ailevi-Sosyal bağlar toplumu ayakta tutan değerlerdir. Bu önemli değerlerin de Kur?ân ve Hz. Peygamber?in işaret ettiği ölçüler doğrultusunda tanzim edilmesi gerekmektedir.Bu çalışmada Kur?ân?ın bu konuya bakışı, Ahzâb suresi özelinde sınırlandırılarak Hz. Peygamber?in nezih yaşantısı ışığında işlenmeye çalışıldı. Birinci bölümde Ahzâb Suresi hakkında genel bir bilgi verildi. ?Aile? konusu sosyoloji penceresinden ele alındı. İkinci bölümde ise, Ahzâb Suresi?nin konuyla ilgili ayetleri tahlil edildi. Son bölümde ise ulaşılan sonuçlar özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today?s world which family and social relations has weakend, people increasingly become isolated. As a religion, which emphasizes the importance of brotherhood, kinship and neigbourhood, Islam has a lot to say about it. Familial and social ties are values which sustain the society. These important values must be drawn up in accordance with the measures of the Qur?an and the Sunnah.In this study we have focused on the Surah al-Ahzab to understand the Qur?an?s and Sunnah?s approach towards this topic. In the first chapter, we have provided detailed information about Surah al-Ahzab. In the second chapter, the relevant verses of the Surah al-Ahzab was examined. In the last chapter the results obtained are summarized.