İslam hukukunda şer'îlik
Shariyyah in İslamic law
  1. Tez No: 336070
  2. Yazar: AYHAN AK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT DALGIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Şer?îlik, Şeriat, İlâhî irade, Beşerî irade, Islamic Law, Shariah, Shar?iyyah, Divine Will, Human Wi
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 317
Özet
İslam Hukukunda Şer?îlik? konulu çalışmamız, üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmanın önemi, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir.Birinci bölümde İlâhî iradenin şer?îliği ele alınmış, şer?îlikle ilgili kavramlar tahlil edilmiş, İlâhî iradenin şer?î mahiyette tezahürü ve beşerî iradeye değer vermesi konuları tetkik edilmiştir.İkinci bölümde beşerî iradenin şer?îliği konu edinilmiş, beşer iradesinin mahiyeti ve şer?î kaynak oluşuna değinildikten sonra beşerî iradenin şer?îlik kazanmasında geçerli ölçütler tespit edilmiş; şer?îlik alanının kaynaklarına, mahiyetine ve işlevlerine ilişkin ölçütler değerlendirildikten sonra, beşerî iradenin şer?îlik kazanmasının sonuçları epistemolojik değeri ve bağlayıcılığı açısından ele alınmıştır.Üçüncü bölümde şer?îlik alanı dışında kalan beşer iradesi mahsulleri başlığı altında,ilâhî iradeyle beşerî iradenin uyuşmaması ve şer?îlik alanında parça-bütün ilişkisinin bozulması konuları üzerinde durulmuştur.Sonuç kısmında ise İslam hukukunda şer?îlik adıyla yapmış olduğumuz çalışmadan elde ettiğimiz neticeler ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study which focuses on the notion of `Shariyyah` in Islamic Law, consists of three parts, except introduction and conclusion sections.In the introduction, we have given information about importance, purpose, methodology and sources of this study. Then in the first chapter, we have analysed the notions related to `Shariyyah` in Islamic Law and have discussed the shar?iyyah of divine will, also human will?s value among divine will.In the second chapter, mainly the topic of ?human will?s `shar?iyyah`? has been examined. Then, after addressing the nature of human will and it?s status as a source of shariah, effective criterias which are necessary to change the character of human will from human to divine have been expressed. Following the assessment of the functions, nature and sources of the area of `shar?iyyah`; results of human will?s transformation to the position of divine will are discussed in terms of its epistemological and binding value.In the third chapter, human will which is outside the area of divine will has been analyzed under the headings of ?conflict between the human will and divine will? and ?degeneration of part-whole relationship in the area of `shar?iyyah`?.Finally, in the conslusion, the outcome which is obtained as a result of this research have been expressed.