Şehir markalaşması ve Samsun örneği
Şehir markalaşmasi ve Samsun örneği
- Tez No: 336077
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YETKİN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şehir, Marka, Şehir markalaşması, Samsun, Pazarlama, City, Brand, City branding, Samsun, Marketing
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Şehir markalaşması kavramı, marka kavramının ortaya çıkmasının ardından kısa bir süre sonra gündeme gelmiş bir kavramdır. Markalaşma sürecinde şehirler ilk etapta amatör adımlarla ilerlemiş olmalarına rağmen giderek stratejik konumlanmalar edinen şehirler markalaşma sürecini daha popüler hale getirmişlerdir. Bu sebeple marka şehirleşme kavramı giderek popüler olan bir şehir pazarlama stratejisi olarak görülmektedir. Öncül örneklerden de anlaşılabileceği gibi markalaşan şehirlerin doğru markalaşma stratejileri şehir pazarlaması açısından oldukça başarılı sonuçlar ortaya koymuştur ve elde edilen bu başarılı sonuçlar şehir pazarlamasını birçok şehir için cazip kılmıştır. Aynı zamanda bazı şehirler ile ilişkilendirilmiş olan olumsuz imajların doğru stratejiler takip edilerek tersine çevrilmesi ve zaman içinde olumsuz imajların tamamen kara dönüşmesi sağlanmıştır. Bu sebeplerden şehir pazarlaması oldukça güncel bir konudur ve doğru yaklaşımlar ile şehirlerin gelişiminde büyük bir etken olabilmektedir. Dolayısı ile şehir markalaşması konusu yerel yönetimler veya pazarlama bilimleri ışığında incelenmeli ve bu bilimlerce geliştirilen yeni stratejiler uygulanarak şehir markalaşma süreçleri daha etkin olarak yürütülmelidir. Mevcut çalışma şehir markalaşması kapsamında Samsun örneğini incelemektedir ve geniş örneklemler dahilinde Samsun şehrinin pazarlama sürecindeki başarısını ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The concept of city branding is a concept that has emerged following the emergence of the concept branding. Although during the process of city branding, cities started to create brands for themselves in amateur steps, by having more creative strategic options the concept of city branding became a more popular concept. As a result city branding started to be considered as a more popular concept for city marketing strategies. Initial examples reflect the positive results of the applications of successful city branding strategies and besides these positive results influenced other cities to create brands for them in order to benefit from these profitable outcomes. Besides reversal of negative images of the cities by following proper strategies and gaining profit from this reversal during time influenced the need to create and capture value for cities. Because of these reasons, among many others, the concept of city branding became a contemporary issue. Therefore the concept of city branding should be studied under municipal administration and marketing sciences and new strategies that are developed by these science departments should be applied effectively. Present study focuses on the concept and stages of city branding by analyzing Samsun example and aims to reflect the success of Samsun for city branding prospects.