Yerel yönetimlerde halkla ilişkiler stratejileri ve kent markalaşması: Samsun ili örneği
Public relations strategies in local governments and city branding: the case of Samsun province
  1. Tez No: 980986
  2. Yazar: ZEYNEP KİSE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ÖZER ALPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler yöntemleri, İl yönetimi, İçerik analizi, Şehir markası yaratma, Public relations methods, Province management, Content analysis, Creating city brand
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Medya ve İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Günümüzde kentler, yalnızca fiziki mekânlar değil; kimlikleri, imajları ve iletişim stratejileriyle rekabet eden sosyal yapılar hâline gelmiştir. Kent markalaşması, bir kentin ekonomik, kültürel ve sosyal değerlerinin stratejik iletişim yoluyla tanıtılması ve sürdürülebilir bir kent kimliğine dönüştürülmesi sürecidir. Bu bağlamda halkla ilişkiler, kent kimliğinin inşasında, imajın güçlendirilmesinde ve yerel aidiyet duygusunun geliştirilmesinde temel bir rol üstlenmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, Samsun iline bağlı 18 belediyenin kent markalaşması sürecinde yürüttüğü halkla ilişkiler uygulamalarını inceleyerek, bu uygulamaların kentin marka kimliğine katkısını ortaya koymaktır. Araştırmanın temel problemi ise, Samsun'daki belediyelerin halkla ilişkiler stratejilerinin kent markalaşması sürecine ne ölçüde katkı sunduğunun belirsizliğidir. Çalışma, nitel araştırma deseni kapsamında, doküman inceleme tekniğiyle yürütülmüş; veri kaynağı olarak belediyelerin resmî Instagram hesaplarında Nisan 2024-Mart 2025 tarihleri arasında yapılan 9.033 paylaşım kullanılmıştır. Paylaşımlar, halkla ilişkiler literatüründe kabul gören stratejik temalar doğrultusunda tematik içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin daha kurumsal ve planlı halkla ilişkiler politikaları yürüttüğünü, küçük ilçelerde ise etkinlik odaklı ve sınırlı uygulamaların öne çıktığını göstermektedir. Sonuç olarak araştırma, halkla ilişkilerin kent markalaşması sürecindeki yönlendirici gücünü ortaya koyarak, yerel yönetimlerin iletişim stratejilerinin geliştirilmesine kuramsal ve uygulamalı katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's world, cities have become not only physical spaces but also social structures that compete through their identities, images, and communication strategies. City branding is a strategic process that promotes a city's economic, cultural, and social values and transforms them into a sustainable urban identity. In this context, public relations play a fundamental role in building city identity, strengthening image, and fostering a sense of local belonging. The main purpose of this research is to examine the public relations practices carried out by 18 municipalities in the province of Samsun and to reveal their contribution to the city's brand identity. The main problem of the study is the uncertainty regarding the extent to which the public relations strategies of Samsun's municipalities contribute to the city branding process. The study was conducted within the framework of a qualitative research design using the document analysis technique. The data source consisted of 9,033 posts shared between April 2024 and March 2025 on the official Instagram accounts of the municipalities. The posts were analyzed through thematic content analysis based on strategic themes accepted in the public relations literature. The findings indicate that metropolitan and central district municipalities implement more institutional and systematic public relations strategies, while smaller districts tend to carry out more limited and event-oriented practices. Consequently, the research demonstrates the guiding role of public relations in the city branding process and provides both theoretical and practical contributions to the development of communication strategies within local governments.