Diyapazonun mutlak işitmeye etkisi
The impact of diapason on the musical hearing
- Tez No: 336098
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Diyapazon, Mutlak İşitme, Müziksel İşitme Okuma Yazma, Diapason, Absolute hearing, Musical Hearing and Literacy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; mesleki müzik eğitimine yeni başlayan öğrencilerde, düzenli aralıklarla diyapazondan ses almanın, ölçüt ses geliştirmeye olan etkisini ölçmektir. Bu amaç doğrultusunda Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı?nda Müziksel İşitme Okuma Yazma derslerini yürüten öğretim üyeleri ile görüşülmüş ve kendilerinin görüşlerine dayanarak bir işitme testi hazırlanmıştır. Hazırlanan bu işitme testi, Ankara Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Müzik Bölümü?ne yeni başlamış olan 25 dokuzuncu sınıf öğrencisine uygulanmış; sonrasında bu 25 öğrencinin her birine birer diyapazon dağıtılmış; on dört hafta boyunca diyapazondan ses almaları ve öğretilen aralık bulma çalışmalarını yapmaları istenmiştir. On dört haftanın sonunda öğrencilere aynı işitme testi tekrar uygulanmış ve ön test ile son test arasındaki farklar ortaya konulmuştur. Elde edilen bu veriler, frekans (f) ve yüzde (%) dağılım tabloları ile sayısal verilere dönüştürülmüştür. Araştırmanın sonucunda; öğrencilerin ön işitme testinde düşük başarı gösterdiği, on dört haftalık bir çalışmanın ardından uygulanan son işitme testinde ise başarı yüzdelerinin oldukça yükseldiği belirlenmiştir. Bu sonuçlardan yola çıkarak, öğrencilere, düzenli aralıklarla diyapazondan ?la sesi? almaları ve aldıkları bu ?la sesi?nin ardından aralık bulma çalışması yapmaları ve bu çalışmayı olabildiğince yüksek sıklıkta tekrarlamaları önerilmiştir. Araştırmayı sürdürmede; deneme modellerinden ?tek grup ön test - son test modeli? kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to measure the impact of receiving sound from diapason on a regular basis, on the students that have recently started their professional music education. In this context academic members who give the class of Musical Audince and Literacy at Gazi University Faculty of Education Department of Fine Arts Division of Music Teaching, are contacted and a hearing test is prepared based on their opinions. This hearing test has been applied to 25 students who are in the 9th grade and have recently started Ankara High School of Fine Arts and Sports, Department of Music and then distributed to each of them from one diapason and then they have been asked to receive voice from diapason and perform the task of finding the ranges. At the end of fourteen weeks the same hearing test was applied to them again and the differences between the pre-test and final test were exmined. Obtained results were turned into numeric data by means of frequency (f) and percentage (%) distribution table. At the end of the study, it is found out that students showed a lower success at the pre-hearing test; however the percentage of their success highly increased in the test which was applied at the end of the fourteen-week study. Based on these results the students are advised to receive ?la sound? from the diapason on a regular basis and then try to find the range of this ?la sound?, and to repeat this task as much as possible. For the maintenance of the research ?single group pre-test ? final test model? has been used from the test models.