Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonuna ek olarak yapılan menisküs tamiri veya menisektomi cerrahilerinin postüral kontrol, eklem pozisyon hissi, vibrasyon duyusu, hareket korkusu ve işlevsellik üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of meniscus repair or meniscectomy surgeries in addiction to anterior cruciate ligaent reconstruction on postural control, joint position sensation, sence of vibration, fear of movement and functionality
  1. Tez No: 613313
  2. Yazar: BETÜL DORİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEFNE KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu, menisküs tamiri, kısmi menisektomi, propriyosepsiyon, postüral kontrol, vibrasyon, hareket korkusu, işlevsel seviye, Anterior cruciate ligament reconstruction, meniscus repair, partial meniscectomy, proprioception, postural control, vibration, fear of movement, functional level
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışma, ön çapraz bağ rekonstrüksiyonuna ek olarak yapılan menisküs tamiri veya menisektomi cerrahilerinin postüral kontrol, eklem pozisyon hissi, vibrasyon duyusu, hareket korkusu ve işlevsellik üzerine etkisinin karşılaştırılması amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde, ön çapraz bağ rekonstrüksiyonuna ek olarak menisküs tamiri ve kısmi menisektomi (ÖÇB-R+KM) yapılan hastalar dâhil edildi. Hastaların postüral kontrolü, Yıldız Uzan-Eriş Denge Testi (YUEDT) ile; eklem pozisyon hissi, inklinometre cihazı (Baseline® Evaluation Instruments) kullanılarak aktif açı tekrarlama testi ile; vibrasyon duyusu, 128-Hz frekanslı diyapazon (Elcon® Medical Instruments, Tuttlingen, Almanya) ile; hareket korkusu Tampa Kinezyofobi Ölçeği ile değerlendirildi. Hastaların işlevsel seviyeleri, Uluslararası Diz Dokümantasyon Komitesi (IKDC) Sübjektif Diz Değerlendirme Formu, tek bacak öne hoplama ve çift bacak çömelmeden testleri ile belirlendi. Hastaların menisküse bağlı yaşam kalitesi WOMET (The Western Ontario Meniscal Evaluation Tool) Diz Değerlendirme Formu kullanılarak değerlendirildi. Yaralanma öncesi ve cerrahi sonrası aktivite seviyesi, Tegner aktivite düzey ölçeği ile belirlendi. ÖÇB-R+MT cerrahisi geçiren 21 hastanın yaş ortalaması 28,1±7,94 yıl ve ÖÇB-R+KM cerrahisi geçiren 22 hastanın yaş ortalaması 32,09±8,70 yıl idi. ÖÇB-R+MT ve ÖÇB-R+KM cerrahileri yapılan hastalar karşılaştırıldığında postüral kontrol, vibrasyon duyusu, hareket korkusu (p=0,55), tek bacak öne hoplama (p=0,44), çift bacak çömelme (p=0,40), IKDC Sübjektif Diz Formu sonuçları (p=0,82), yaşam kalitesi seviyesi (p=0,39) ve aktivite seviyesi (p=0,37) sonuçları açısından gruplar arasında fark yoktu. ÖÇB-R+MT ve ÖÇB-R+KM cerrahileri yapılan hastaların yaralanma öncesi aktivite seviyeleri değerlendirme esnasındaki aktivite seviyeleri arasında anlamlı fark vardı (p=0,001; p=0,001). Hastaların ameliyatlı taraflarına ait diz eklem pozisyon hissi mutlak hata sonuçları karşılaştırıldığında, 45° diz fleksiyonundaki hedef açıda, ÖÇB-R+MT yapılan hastalar ile ÖÇB-R+KM yapılan hastalar arasında anlamlı fark vardı (p= 0,03). ÖÇB-R+MT yapılan hastaların ameliyatlı ve diğer taraf diz eklem pozisyon hissine ait mutlak hata değer sonuçları karşılaştırıldığında, 15° diz fleksiyonundaki hedef açıda fark vardı (p= 0,04). ÖÇB-R+KM yapılan hastaların ameliyatlı ve diğer taraf diz eklem pozisyon hissine ait mutlak değer sonuçları arasında hiçbir açıda fark yokken, gerçek değer sonuçları incelendiğinde 75° diz fleksiyonundaki hedef açıda her iki ekstremite arasında anlamlı fark vardı (p= 0,049). Bu çalışma, ÖÇB-R ek olarak uygulanan menisküs cerrahilerinin rehabilitasyon programında postüral kontrol, eklem pozisyon hissi, vibrasyon duyusu, hareket korkusunun takibi ve işlevsel seviyenin geliştirilmesine yönelik yaklaşımlar eklenmesinin gerekliliğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effects of meniscus repair or meniscectomy surgeries in addition to anterior cruciate ligament reconstruction on postural control, joint position sensation, sense of vibration, fear of movement and functionality. Patients who underwent meniscus repair (ACL-R+MR) and partial meniscectomy (ACL-R + PM) in addition to anterior cruciate ligament reconstruction were included in the study at the Orthopedics and Traumatology Clinic of Istanbul University Istanbul Medical Faculty Hospital. Postural control of the patients was performed by Modified Star Exercusion Balance Test (SEBT); joint position sensation by active angle repetition test using inclinometer (Baseline® Evaluation Instruments); vibration sensing with 128-Hz tuning fork (Elcon® Medical Instruments, Tuttlingen, Germany); Fear of movement was evaluated with Tampa Kinesiophobia Scale. Functional levels of the patients were determined by the International Knee Documentation Committee (IKDC) Subjective Knee Evaluation Form, one leg anterior hop test and bilateral squat test. The meniscus-related quality of life was assessed using the Western Ontario Meniscal Evaluation Tool (Knee Evaluation Form). The activity level before and after the injury was determined by Tegner activity level scale. The mean age of 21 patients who underwent ACL-R+MR surgery was 28.1 ± 7.94 years, and the mean age of 22 patients who underwent ACL-R + PM surgery was 32.09 ± 8.70 years. When the patients who underwent ACL-R+MR and ACL-R + PM surgeries were compared, postural control, sense of vibration, fear of movement (p = 0.55), one leg anterior hop test (p = 0.44), bilateral squat test (p = 0, 40), IKDC subjective knee form results (p = 0.82), quality of life (p = 0.39) and activity level (p = 0.37) results were not different between the groups. There was a significant difference between pre-injury activity levels of patients who underwent ACL-R+MR and ACL-R + PM surgeries (p = 0.001; p = 0.001).When the absolute error results of the knee joint position sensation of the operated sides of the patients were compared, there was a significant difference between the patients who underwent ACL-R + MR and those who underwent ACL-R + PM at the target angle at 45 ° knee flexion (p = 0.03). There was a difference in the target angle at 15 ° knee flexion when the absolute error value results of the operative and other knee joint position sensation of ACL-R + MT patients were compared (p = 0.04). While there was no difference between the absolute value results of the operative and other side knee joint position sensation of ACL-R + CM patients, there was a significant difference between the two extremities in the target angle at 75 ° knee flexion when the actual value results were examined (p = 0.049). This study demonstrated the need to include approaches to improve postural control, sensation of joint position, sense of vibration, fear of movement, and functional level in the rehabilitation program of meniscus surgeries performed in addition to ACL-R.