Ortaöğretim öğrencilerinin kuvvet ve hareket konusundaki kavram imajları
Force and motion concept images on secondary school students
- Tez No: 336099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PERVİN ÜNLÜ YAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi, Kavram öğretimi, Kuvvet ve Hareket, Kavram Tanımı, Kavram imajı, Science education, Concept instruction, Force and Motion, Concept Definition, Concept Image
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada ortaöğretim öğrencilerinin kuvvet kavramına ve kuvvet ile hareket kavramları arasındaki ilişkiye ait kavram imajlarını tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırma modeli nitel araştırma desenlerinden fenomenografidir. Araştırmanın katılımcıları yedi 9.sınıf öğrencisidir. Öğrenciler amaçlı örneklem tekniğine göre seçilmiş ve çalışmaya gönüllü olarak katılmışlarıdır. Veriler yarı-yapılandırılmış görüşmelerden elde edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmelerde beş tanesi kuvvet kavramı, dört tanesi ise kuvvet ile hareket arasındaki ilişkiye ait kavram imajlarını belirlemek üzere dokuz soru sorulmuştur. Görüşmeler sırasında derinlemesine bilgi elde etmek için ara sorular sorulmuştur. Veriler fenomenografik yöntem ile analiz edilmiştir. Ses kayıt cihazıyla kaydedilen görüşmeler metne dönüştürülmüştür. Bu metinler incelenerek kategoriler oluşturulmuştur.Araştırma sonucunda kavram imajları bireyden bireye farklılık göstermesinerağmen, öğrencilerin kuvvet kavramını genellikle temas kuvveti olarak algıladıkları vecisimlerin hareket durumlarında yaptığı değişiklikler ile açıklamaya çalıştıkları belirlenmiştir. Bu durumun ortaya çıkmasında öğrencilerin aldıkları eğitimin ve günlük hayat tecrübelerinin etkili olduğu düşünülmektedir. Kuvvet ve hareket kavramları arasındaki ilişkiye ait araştırma verilerinde ise, öğrencilerin kuvvet ve hareket kavramları ile ilgili sahip oldukları kavram yanılgıları da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to find out the concept images of secondary school students? knowledges about the notion of force and the relation between the notion of force and motion.The research is based on Phenomenographic design which is one of the qualitative researches. The participants of the study are seven students from grade 9. Students were chosen through a purposeful sampling technique and they voluntarily participated in this study. Data were obtained using semi-structured interviews. Semi-structured interviews, five of the notion of force, four of the relation between the notion of force and motion concept images of nine questions were asked to determine. Search for questions were asked during the interviews to obtain in-depth knowledge. The data were analyzed by Phenomenographic method. The interviews recorded by audio recording device were converted into the text. Categories were created by examining these texts. At the end of the research, although this varies widely person to person images of the concept, the students often perceive the notion of force as contact force and were trying to explain the changes in the case of body motion. It is thought that the education students have acquired and daily life experiences they have gained play an important role over the emerge of this result. According to research data about the notion of force and motion, misconceptions of the students are also identified.