Meşrutiyet döneminde yayımlanan bir matematik dergisi ve sorularının analizi: Riyaziyat örneği
A mathematics journal published in constitutional monarchy period and analysis of its questions: Riyaziyad case
  1. Tez No: 336130
  2. Yazar: SELİM MALTEPELER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Riyaziyat, bilişsel istem seviyesi, bilimsel süreli yayın, Riyaziyad, cognitive demand level, scientific periodical
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu araştırmanın amacı, Meşrutiyet döneminde yayımlanan ve bir matematik dergisi olan Riyaziyat dergisinin bünyesinde yer alan lise matematik sorularının içerik analizi yöntemi ile bilişsel istem seviyelerini belirlemek ve derginin incelenmesi ile Türkiye?de yayımlanmış bilimsel süreli yayınlar üzerine yapılan araştırmalara katkıda bulunmaktır. Araştırma nitel bir araştırma olup Riyaziyat dergisinin 15 Kasım 1911 ile 01 Mayıs 1912 tarihleri arasında kesintisiz yayımlanan yedi sayısı ile sınırlı tutulmuştur. Verilerin toplanmasında doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Derginin yedi sayısının Osmanlıca matbu belgeleri Milli Kütüphane Süreli Yayınlar Bilgi Sisteminden temin edilmiş ve mütercim aracılığı ile günümüz Türkçesine çevrilmiştir. Söz konusu yedi sayının içeriğinde yer alan lise matematik sorularının bilişsel istem seviyeleri içerik analizi yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, Riyaziyat dergisi lise matematik sorularının çoğunlukla üst düzey bilişsel istem seviyesinde olduğu ve derginin ezberleme bilişsel istem seviyeli sorulara neredeyse hiç yer vermediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to define the cognitive demand levels of high school mathematics questions included in the contents of a mathematics journal called Riyaziyad published during the Constitutional Monarchy Period along by using content analysis method and to contribute to the studies on scientific periodicals published in Turkey by analysing the journal. This study is a qualitative research and is limited to seven volumes of Riyaziyad journal published consecutively between the dates form 15 November 1911 and 01 May 1912. Document review method was used to collect data. Documents of seven volumes of Riyaziyad journal written in Ottoman Turkish were obtained from the National Library and translated to Turkish by an interpreter. Cognitive demand levels of hig school mathematics questions in the contents of seven volumes mentioned above were defined by using content analysis method.At the end of the study, it was concluded that high school mathematics questions in Riyaziyad were mostly at high level cognitive demands and journal contained almost no questions on the level of memorization cognitive demand.