Müzik öğretmeni yetiştirme sürecinde çalgı eğitiminin sorunları (Gazi Üniversitesi örneği)
The problems of instrument training in the process of music teacher training (Gazi University sample)
- Tez No: 336129
- Danışmanlar: PROF. ŞEYDA ÇİLDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Öğretmenliği, Müzik Eğitimi, Çalgı Eğitimi, Music Teacher, Music Education, Instrument Training
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırma Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı?nda uygulanan çalgı eğitiminin, fiziki durum, program, öğretim elemanı ve öğrenci boyutlarındaki sorunlarına ilişkin öğretim elemanı ve öğrenci görüşlerini ve bu görüşler arasındaki farkı saptamayı ve bu görüşler doğrultusunda çözüm önerileri getirmeyi amaçlamıştır. Araştırmaya anabilim dalında görevli 38 öğretim elemanı ve 164 öğrenci katılmıştır. Öğretim elemanları ile öğrencilerin bireysel olarak yapılan çalgı ve piyano derslerinin uygulamadaki sorunları ifadelere dönüştürülmüş ve katılma durumlarını belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından anket formu hazırlanmıştır. Araştırma sonucuna göre ?Fiziki Durum? yönünden en önemli sorunlar mesai saati dışında ve hafta sonu tatillerinde okulda çalışma olanağının azlığı, çalışma odalarının ses yalıtımı ve ısı ayarlaması, derslerde eşlikli çalışmalar yapma olanaksızlığı ve çalgı bakım onarım yönünden yaşanan eksikliklerdir. ?Program? yönünden en önemli sorunlar haftalık ders saatinin yetersizliği, dersin kodunun ve adının çalgı türleri ve öğrenci seviyesi yönünden ayırt edici olmaması, dersin kredisinin gerektirdiği çalışma için yetersiz oluşu ve sınavların uygulanış şekli ve içerikleridir. ?Öğrenci? yönünden en önemli sorunlar planlı ve programlı çalışma yapılmaması, dersin gerektirdiği çalışmaların yapılmaması ve tatillerde çalışmaların aksatılmasıdır. ?Öğretim Elemanı? yönünden en önemli sorunlar öğrencilerin çalışmalarının ders saati dışında denetlenememesi, derse zamanında başlayamama ve dersi zamanında bitirememe ve ders zamanının verimli kullanılamamasıdır.
Özet (Çeviri)
This research has aimed to determine the opinions of instructors and students about the problems in physical condition, curriculum, instructor and student aspects of the instrument education which is applied in the Division of Music Education, Department of Fine Arts Education, Gazi Faculty of Education, Gazi University and the difference between these opinions and to offer solutions in accordance with these opinions. 38 instructors of the division and 164 students have attended the research. The problems of the instructors and the students in the application of the instrument and piano courses which are done individually are converted into statements and a questionnaire form is prepared by the researcher to determine the attendance status.Depending on the outcome of the research, the most important problems regarding“Physical Conditions”are the lack of practice facilities at the school after working hours and during weekends, sound insulation and heat adjustment in the practice rooms, impossibility of having lessons with accompaniment and the drawbacks in terms of caring and repairing instruments. The most imprtant problems regarding“Curriculum”are inadequate weeekly course time, undistinguished course name and code in terms of instrument type and student level, inadequate credits of the course for the study it needed and the contents and the manner of application of the exams. The most important problems regarding“Students”are failure to make studies planned and programmed, failure to make studies which the course requires and hindering the studies during holidays. The most important problems regarding“Instructors”are failure to control the studies of the students out of course hours, failure to start and finish the course on time and using the course time non-productive.