Avrupa Birliği ve Türkiye'de mevduat sigortacılığı uygulamaları
Deposit insurance practices in European Union and Turkey
  1. Tez No: 336164
  2. Yazar: TURGAY SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA NURAY ALTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Mevduat Sigortası, TMSF, Ahlâki Risk, Banka Hücumu, Bankacılık Krizleri, Deposit Insurance, SDIF, Moral Hazard, Bank Run, Banking Crises
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tezin amacı; IMF, IADI ve EFDI gibi uluslararası kuruluşların tespit ve tecrübe ettiği temel prensipler çerçevesinde, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye?de varolan mevduat sigortacılığı uygulamalarını incelemek, özellikle son yıllarda oluşan küresel krizler sonrası mevcut direktiflerde yapılan değişikliklerin AB ülkelerindeki finansal sisteme olan katkılarını belirlemek ve ülkemizin bu direktiflere olan uyumu konusunda değerlendirme yapmaktır. Çalışma dört bölümden meydana gelmekte olup, birinci bölümde mevduat sigorta sistemi genel yapısal özellikleri ile tanıtılmış, tanım, kavram ve fonksiyonları ile incelenmiştir. İkinci bölümde, AB?de uygulanan mevduat sigortasının katettiği tüm aşamaları, ilgili direktiflerle beraber ele alınmış, mevcut durum, kriz sonrası yapılan değişiklikleri kapsayacak şekilde aktarılmıştır. Üçüncü bölümde, Türkiye'de uygulanan sistemin tarihsel gelişim süreci anlatılmış, sistemin temel işleyişi ve sayısız finansal kriz neticesinde edinilmiş ülke deneyiminden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde, AB ve Türkiye?de uygulanan mevduat sigorta sistemlerinin karşılaştırılması yapılarak benzerlik ve farklılıkları anlatılmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise çalışmanın bir özeti yapılarak, ülkemizdeki mevduat sigorta sisteminin, AB kriterlerine uygun olarak iyileştirilmesi ve etkinliğinin artırılmasına yönelik stratejiler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is; in the framework of international establishments like IMF, IADI and EFDI to analyze the deposit insurance practices in European Union and Turkey, particularly to define the effects of recent changes in the current directives, due to global crisis in the recent years, to the financial systems in European countries and to evaluate the coherence of our country to these directives. This study is composed of five main parts and in the first part; deposit insurance system is described with common structural characteristics by analyzing definitions, terms and functions. In the second part; deposit insurance system in European Union is examined with related directives and current situation is explained after the recent changes due to global financial crisis. In the third part; the historical development of deposit insurance system in Turkey is mentioned and also current system is described by analyzing attained experiences in several financial crisis. In fourth part; the similarities and differences of European Union and Turkey deposit insurance systems is studied with the comparison of two systems. And in the conclusion; the study is summarized and the strategies for amendments and efficiency of Turkey deposit insurance system, in accordance European Union principles, are presented.