İslam Hukuku'nda darul harb'de faiz tartışmaları
The discussion of riba (Interest) in the dar al-harb with in the İslamic Law
  1. Tez No: 336165
  2. Yazar: FATİHA BOZBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMİ ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Faiz, Dâru?l-İslâm, Dâru?l-harb, Dâru?s-sulh, Harbî, Riba, Dar al-Islam, Dar al-harb, Dar al-sulh, Harbî
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma İslâm hukukçularının önemle üzerinde durduğu, dâru?l-harbde faiz uygulamaları çerçevesinde var olan tartışmayı ortaya koymayı amaçlamıştır.Dâru?l-habdeki faiz uygulamalarının niteliği ve tartışmaya mahal olan yönlerinin anlaşılması için çalışmada öncelikle ?faiz? ve dâru?l-harb? kavramları incelenmiştir. Klasik ve modern kaynaklarda uzun değerlendirmelere konu olan faizin niteliği hakkında fikir vermek üzere kısaca bilgi verildikten sonra İslâm hukukunda yapılan dâru?l-İslâm, dâru?l-harb ve dâru?s-sulh şeklindeki ülke taksiminin mâhiyeti ve asıl konuyu ilgilendiren yönü ele alınmıştır. Son olarak çalışmanın konusunu teşkil eden dâru?l-harbdeki faiz uygulamaları hususunda klasik ve modern dönemde var olan görüşlere temas edilerek bu konudaki farklı yaklaşımlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the debate of riba (interest) in d?r al-harb which is significantly emphasized by Islamic scholars strongly.We have commenced our research by investigating the meaning and framework of ?riba? and ?d?r al-harb? in order to understand the practice of riba in d?r al-harb. After the explanation of the characteristics of riba that has been focused lengthy in the classical and modern sources, this study has focused on the essential character of the d?r al- isl?m, d?r al-harb and d?r al-?ul? which are used for the partition of the country. Ultimately, the views and their assessments regarding the practise of interest, which existed in modern and classical eras, will be analysed.