Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde Türkiye'de sosyal güvenlik sistemi ve bir araştırma
Turkish social security system during the eu member ship process and a research
- Tez No: 340372
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYHUN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sigortacılık, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Insurance, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik Sistemi, Avrupa Birliği, Türkiye, Social Security System, European Union, Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışma, Avrupa Birliği?ne üyelik sürecinde Türkiye?de sosyal güvenlik sisteminin araştırılması amacıyla hazırlanmıştır.Sosyal güvenlik sistemlerinin eşgüdümü çerçevesinde, Türkiye ile AB ülkeleri arasında farklı uygulamalar olabilmektedir. AB ve Türkiye arasında istihdam politikaları ve sosyal politika kapsamında mevzuat açısından büyük değişiklikler bulunmaktadır. Bilhassa son iş kanunuyla mevcut farklılıklar önemli ölçüde giderilmiştir. Aradaki farklar genelde uygulama ile ilgili olmaktadır. Bu araştırmada, hazırlanan anket sorularına Sosyal Güvenlik Müfettişlerinin ve Sosyal Güvenlik Denetmenlerinin verdikleri cevaplardan sonuca ulaşılmaktadır. ?Türkiye?de Sosyal Güvenlik Sistemindeki Sorunlar, Sosyal Güvenlik Sistemindeki Sorunların Çözülmesi İçin Yapılması Gerekenlerle İlgili Anket?, ?Sosyal Güvenlik Sistemi Ve İşleyişinin Vizyona Uygun Bir Şekilde Sosyal Devlet İlkesi Çerçevesinde Ve Gelir Dağılımı Adaletini Sağlayıcı Yönde Yapılandırmasına İlişkin Öncelik Ve Tedbirlerle İlgili Anket?, ?Sosyal Güvenlik Sisteminin Etkili Ve Sürdürülebilir Finansmanını Sağlayacak Bir Modelin Oluşturulmasına İlişkin Öncelik Ve Tedbirlerle İlgili Anket?, ?Sağlık Hizmetinin, İhtiyacı Olan Tüm Bireylere Erişmesini Sağlayacak Biçimde Organize Edilmesine İlişkin Öncelik Ve Tedbirlerle İlgili Anket? ve ?Avrupa Birliğinin Sosyal Güvenliğe Dair Düzenlemelerinden Beklenen Sonuçlarla İlgili Anket? kullanılmıştır.Bu anketlere verilen cevaplar ışığında, sosyal güvenlik sisteminin sorunları ve çözüm yolları konusunda Sosyal Güvenlik Müfettişi ve Sosyal Güvenlik Denetmenlerinin genel olarak AB?ye uyum sürecinde sosyal güvenlik sistemindeki sorunlar ve çözümü için yapılması gerekenlerle ilgili görüşlere katıldıkları ve aynı fikirde oldukları sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is prepared to research the Turkish social security system during the EU member ship process. Different applications may take place for Turkey and EU countries within the framework of co-ordination of social security systems. There are big differences between employment and social policies between EU and Turkey in terms of legislations. The existing differences have been substantially resolved with the latest Labor Law in particular. The differences are often concerned with the application. Conclusion is reached by the answers of Social Security Inspectors and Social Security Examiners to the survey questions in this research.“Survey about Problems of Turkish Social Security System and Do's to Solve the Problems in Turkish Social Security System”,“Survey about Social Security System and Priorities and Measures about Configuration affecting Providing Fair Distribution of Income and within the scope of Social State Principle in accordance with the Functioning of Social Security System appropriate to the vision”,“Survey about Establishment of a Model which will provide an Effective and Sustainable Finance of the Social Security System”,“Survey about Priorities and Measures about the Organization of Health Service in such a way that the health service to access all individuals”and“Survey about Expected Results of the Regulations of European Union about Social Security System”were used. It's seen that Social Security Inspectors and Social Security Examiners usually participate in the same views and ideas about the solutions and do's about the problems of social security system during the EU harmonization process in the light of the answers given to these surveys.