XBRL (Geliştirilebilir işletme raporlama dili)'nin muhasebe bilgi sistemine etkileri
Effects of XBRL (Extensible business reporting language) on accounting information system
- Tez No: 336217
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK ATAMAN GÖKÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Bilgi Sistemi, XBRL, Finansal Raporlama, Finansal Kodlama, Accounting Information System, XBRL, Financial Reporting, Financial Coding
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Ekonomik sistemin yerel yapılanmadan küresel bütünleşmeye geçişi ile birlikte muhasebe sistemleri de bütünleşme sürecine girmiştir. Uluslararası Muhasebe Standartları ile birlikte muhasebe alanındaki bütünleşme önemli bir ivme kazanmıştır. XBRL (Geliştirilebilir İşletme Raporlama Dili) ise bu ivmenin teknoloji alanında da gerçekleşmesini sağlayacak bir gelişmedir. XBRL ile mali bilginin kaydedilmesinde, sınıflandırılmasında, raporlanmasında ve denetlenmesinde teknolojik bütünleşme amaçlanmaktadır. Bu çalışmada bütün süreçlerini teknolojiye emanet eden muhasebenin, dijital bir iş sürecine dönüşmesinde devrim niteliğinde etkisi olan XBRL teknolojisinin, muhasebe bilgi sistemlerine ve muhasebe ile ilişkili alanlara etkileri açıklanmaya çalışılmış. Ayrıca XBRL'nin muhasebe bilgi sistemine etkileri bir anket uygulaması ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the conveyance of economic system from local structure to the global integration the accounting system started the age of integration. The integration in the field of accounting has caught an important acceleration together with the international accounting standards. The XBRL (eXtensible Business Reporting Language) is a development that secures the fulfillment of this acceleration also in the field of technology. The aim of XBRL is to secure technological integration in recording, ranking, reporting and monitoring the financial data. The effects of XBRL technology, which has a revolutionary effects in its turning to a digital function age, has been explained on accounting information systems and on accounting related fields in which accounting ensured all its functions to technology in this research. On the other hand the effects of XBRL on accounting information system have been tested during a survey.