Kamulaştırma kanununa göre kamulaştırmada satın alma usulü
The process of expropriation and the compensation in the turkish expropriaton code
  1. Tez No: 336224
  2. Yazar: ÖMER CAN ERGÜVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT EYÜP ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kamulaştırma, Satın alma usulü, Kamulaştırmanın adli safhası
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Ülke kalkınmasında önemli bir yer tutan; yol, su, elektrik, imar, inşa gibi kamu hizmetlerinin yürütülmesi için gerekli kamulaştırmalar, kamulaştırma kanununa göre yapılmaktadır.2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nda, 4650 sayılı kanunla yapılan değişiklik ile yeniden düzenlenen satın alma usulü; yürürlükten kalkan uygulamaya nazaran, hem kamulaştırmayı yapan idarenin, hem de bu idareye tabi olan, kamulaştırılan alanın malikleri açısından; hukuk devleti ilkesine uygun olarak getirilen ve kamulaştırma kapsamında bireyleri idare ile eşit konuma taşıyan bir yenilik olmuştur. Kanun maddesinin lafzında yer aldığı üzere, idare ve kamulaştırılan alanın malikleri bu yeni usul ile bedel üzerinde pazarlık yapma ve bununla beraber trampa yolunu seçme olanağına sahiptir. Bu durum, geçmişte Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açılmış olan davalarda sonuç olarak ortaya çıkan ağır tazminat yüklerinden, 2001 yılında yapılan bu değişiklik ile, yeniden ele alınan satın alma usulü sayesinde kurtulmak ve her şeyden önce, hukuk devleti kimliğine sahip çıkılarak vatandaşların haklarına da bu kanun hükmü ile riayet edilmesini sağlamaktadır. Çalışmamızda kamulaştırmada satın alma usulünü incelerken, kamulaştırmanın nasıl bir idari işlem olduğunun tanımı yapılarak, satın alma prosedürü üzerinde durulacak ve de bu işleyişin doğal sonucu olan mahkemeler vasıtasıyla bireylerin idare karşısında hak arama yolları da incelenecektir. Satın alma usulünün Kamulaştırma kavramının menşei olan Kara Avrupası devletlerinin bazılarından satın alma usulü örnekleri vererek, kendi uygulamamız ile karşılaştırılabilmesi açısından işlemeyi, son olarak satın alma işleminin ardından ortaya çıkan adli safha durumu üzerine de bir değerlendirme sunarak, bu çalışmamızı sonlandırmayı uygun görüyoruz.
Özet (Çeviri)
The expropriation holds an important place in the development of the country, executed for the required public services such as the construction of roads, water ways, electricity, buildings of sorts, etc. The expropriation process is carried out according to the law of expropriation in Turkey.1The Law No. 2942 of Expropriation, as revised by the amendment procedure of compensation with the Law No. 4650 which brought in accordance with the principle of the rule of law and the scope of expropriation members of an innovation which has been on an equal footing with the administration. As indicated in the wording of the law, the administration and owners of the expropriated area are to negotiate on price of compensation with this new procedure, and with it, the owner of the expropriated has the possibility to choose the path of exchange. The case in the past was that, the European Court of Human Rights filed heavy burdens of compensation against the Republic of Turkey in cases of expropriation. With the changes made in 2001 by the Law No. 4650 over the law No. 2942, the government had to reconsider the procedure of expropriation to get rid of the acquisition and, above all, with a basis of the identity of the rule of law with the provision of the law provides that the rights of citizens are respected.In our study, the procedure for expropriation and the deciding phase of the compensation price, we will be reviewing how the expropriation is an administrative procedure as its definition states, and while doing so, we will focus on the functioning of the courts as a result of the natural ways to search through the rights of individuals against the government will be examined. Europe is the origin of the concept of expropriation procedure of buying land and the acquisition procedure, we will be pointing that out by giving examples of some of the other countries' examples as well, in terms of comparability with the processing of their application, and finally we seek to point out the judicial phase of the compensation process by providing on an assessment of the situation to terminate our work. Mots clés: l'expropriation, l'indemnité, la phase judiciaire de l'expropriation