İş adamları ve profesyonel yöneticilere göre Türkiye'de özel sektör bankacılığının gelişimi
The development of private sector banking in Turkey from the perspectives of businessmen and professionals
  1. Tez No: 336264
  2. Yazar: CİHAN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KORALTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finans Tarihi, Bankacılık Tarihi, Girişimcilik Tarihi, İşadamları, Para-kredi sistemi, History of Finance, History of Banking, History of Entrepreneurship, Businessmen, Money-credit System
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Geç Osmanlı döneminde para-kredi uygulamaları geleneksel olarak yürütülürken, Tanzimat?ın ilanından sonra bankacılık alanında kurumsallaşma başlamış, ilk bankalar ortaya çıkmıştır. İlk dönemlerde sektörde yabancı banka egemenliği görülürken 2. Meşrutiyet?ten sonraki süreçte milli nitelikli bankalar kurulmaya başlamıştır. Cumhuriyet Dönemi?ne geçildiğinde ise 1923-1929 döneminin iktisat politikaları, 1908-1922 dönemiyle bir süreklilik içindedir. 2. Meşrutiyet?ten sonra tek şubeli mahalli bankalar şeklinde gelişme gösteren özel sektör bankacılığı, 1944 yıllından sonra çok şubeli olarak gelişim gösterir. Bu tez çalışmasında Türkiye?de para-kredi sisteminin kurumsallaşmasından sonraki süreçte özel sektör bankacılığındaki gelişmeleri hangi faktörlerin belirlediği, iş adamlarının ve bankacılık sektöründe çalışan profesyonel yöneticilerin özel sektör bankacılığının gelişimini ne yönde etkilediği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The execution of the late Ottoman period as the traditional money-lending practices, the institutionalization started in the banking sector after the proclamation of Tanzimat Fermanı, banks have emerged first. In the first period, while the rule of a foreign bank in sector, national banks established began after the 2.Meşrutiyet.In the transition the Republican period, the economic policies of period 1923-1929, a continuity in the period 1908-1922. After 2. Meşrutiyet, development of the private sector in the form of a single-branch banking, local banks, the growth of multi-branch after 1944 up to now.In this thesis, the next process of the institutionalization of money-credit system in Turkey, what factors determined by developments in the private sector banking, businessmen and professionals working in the banking sector to affect the direction of the development of banking in the private sector are examined.