Ege Denizi'ndeki balık çiftliklerinde çalışan dalgıçların sorunları
The problems of divers employee in fish farming cages in the Aegean Sea
  1. Tez No: 618895
  2. Yazar: GAMZE AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAİK OZAN DÜZBASTILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür Balıkçılığı, Balık Çiftliği, Dalgıç, Aquaculture, Fish Farm, Diver
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Denizlerde ağ kafesler yoluyla yapılan balık üretiminde en önemli faktör insandır. Teze konu olan kafes dalgıçlarının işlerini güvenli bir şekilde ve ilgili yasalara uygun olarak yapmaları balık çiftliği yöneticilerinin dalgıçları dalış kaza ve hastalıklarına maruz kalmadan çalışmaya teşvik etmeleri sektörün düzgün bir şekilde büyümesine ve güvenilir bir çalışma ortamı yaratılmasına sebep olacaktır. Bu nedenle de mevcut durumun analiz edilmesi ve konuyla ilgili çözüm önerilerinin sunulması son derece hayatidir. Dolayısıyla bu sürdürülebilirlik için üretim içerisinde büyük pay sahibi olan dalgıçların hayat standartlarının gerek sağlık gerek maddi olarak karşılanması çalışmalarının devamı için teşvik edicidir. Bu tez çalışmasının amacı yetiştiricilikte büyük önem arz eden çiftlik dalgıçlarının yaşadığı, karşılaştığı sorunları tespit etmek ve bu sorunlara çözüm önerileri sunarak çalışma şartlarının iyileştirilmesine katkı sağlamaktır. Bu kapsamda farklı balık çiftliklerinde çalışan dalıcılardan ilgili bilgileri toplamak için Şubat-Mayıs 2019 ayları arasında 49 soruluk bir anket kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde Profesyonel Sualtı Adamları Yönetmeliği'ne göre dalış operasyonları sırasında gerekli kişi sayısının olmadığı, dalış planının dalış amiri yerine yöneticiler tarafından gerçekleştirildiği, iş güvenliği açısından eksiklikler olduğu, dalıcıların büyük çoğunun ücretten, çalışma şartlarından memnun olmadan işten ayrılmayı sürekli düşünerek çalıştıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Human is the most important factor in the production of fish by cages in the seas. The cage divers who are the subject of the thesis should do their job safely and by the relevant laws, encouraging to divers by the fish farm managers to be work without being exposed to diving accidents and diseases will cause the sector to grow properly and create a reliable working environment. For this reason, it is vital to analyze the current situation and to present relevant solutions. Therefore, this is an encouraging observation for the continuation of the efforts to meet the living standards of the divers, who have a large share in the production, for both sustainability and health. The importance of this research is to identify the problems faced by farm divers who are of great importance in aquaculture and to contribute to the improvement of working conditions by offering solutions to these problems. In this context, a 49-question questionnaire was used to gather information from divers between February and May 2019. When the results obtained are examined; according to Professional Underwater Men Regulation, there are no required number of persons during the dive operations, the dive plan is carried out by the managers instead of the dive supervisor, there are deficiencies in terms of occupational safety, most of the divers work continuously considering leaving the job without being satisfied with the working conditions.