Öğretmen görüşlerine göre sendikaların okul yaşamına etkileri ve eğitim çalışanlarının sendikalara üye olmama nedenleri
Teachers' perception about the effects of unions on school life and the reasons of educators not to be members of the unions
  1. Tez No: 336311
  2. Yazar: FATİH DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY SEZGİN NARTGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Sendika, Sendikal faaliyet, Eğitim sendikası, Sendika üyeliği, Teacher, Union, Union Movements, Education Union, Union Membership
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu araştırma sendikaların, ilköğretim öğretmenlerin okul yaşamına etkilerini ve sendikalara üye olmayan öğretmenlerin sendikalara üye olmama nedenlerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Bolu ili merkez ilçe belediye sınırlarında yer alan resmi ilköğretim okullarında (N=24) görevli yönetici ve öğretmenler (N=919) oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem alma yolu tercih edilmemiştir. Evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmış, araştırma tarihi itibari ile görev yapan 919 öğretmen ve yöneticiye veri toplama aracı dağıtılmıştır. Dağıtılan veri toplama araçlarından 365?i geri dönmüş, geri dönen veri toplama araçlarının 360?ı değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma, öğretmenlerin sendikalara üyeliklerinin öğretmenlerin okul yaşamına etkilerinin cinsiyet, yaş, branş, kıdem ve öğrenim durumu değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını test etmek ve öğretmenlerin eğitim sendikalarına üye olmama nedenlerinin cinsiyet, yaş, branş, kıdem, medeni durum, okuldaki görev, sendika üyeliği, sendika tanıma ve öğrenim durumu değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını test etmek üzere hazırlanan ilişkisel tarama modelinde bir çalışmadır. Araştırmada 4 bölümden oluşan veri toplama aracı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde; tüm bağımsız değişkenler için, frekans, yüzde, ortalama, standart sapma değerleri ortaya konmuştur. İkili değişkenler arasındaki farklılığı test etmek amacıyla ilişkisiz grup t testi, ikiden fazla kategorisi bulunan değişkenler arasındaki farklılığı test etmek için ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. İki sınıflamalı değişken arasındaki anlamlı farklılığı tespit etmek amacıyla kaykare (Chi-Square Test x^2) testi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi p< 0,05 kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda; katılımcıların, eğitim politikalarının belirlenmesinde eğitim sendikalarının görüşünün alınmasını istediği, eğitim sendikalarını, demokrasinin gelişimi açısından faydalı ve yararlı gördüğü, sendikaları mesleki gelişim açısından hizmet içi faaliyetleri bakımından ve öğretmenlerin özlük haklarını geliştirmede yetersiz gördüğü, sendikaların siyasi ve ideolojik faaliyetlerde bulunmasının katılımcıların sendikalara üye olmasını engellediği, eğitim sendikalarının örgütlenmelerini yanlış stratejilerle yaptığını düşündüğü, saptanmıştır. Sendikaların okul yaşamına etkilerine ilişkin sendika üyesi olamayan katılımcıların görüşlerinde; cinsiyet, branş, yaş, öğrenim durumu ve kıdem değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Sendikaların okul yaşamına etkilerine ilişkin sendika üyesi olan katılımcıların görüşlerinde; cinsiyet, yaş, öğrenim durumu ve kıdem değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Branş değişkenine göre herhangi bir maddeye ilişkin görüşlerinde anlamlı fark bulunmamıştır. Öğretmenlerin sendikalara üye olmama nedenlerinin sendikalardan kaynaklanan problemler ve sosyal problemler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin sendikalara üye olmamalarına ilişkin görüşlerinde öğretmen boyutunda cinsiyet, medeni durum, sendika üyeliği ve kıdem değişkenlerine göre anlamlı fark bulunmuştur. Sendikalardan kaynaklanan problemler ve sosyal problemler boyutlarında sendikaları tanıma değişkenine göre anlamlı fark bulunmuştur. Öğretmenlerin eğitim sendikalarına üye olmama nedenlerine ilişkin branş ve okuldaki görev değişkenlerine göre anlamlı fark göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine primary school teachers? perceptions about the effects of unions on school life and to determine the teachers? who are not the member of unions reasons for not being the member of unions. The population of the study was formed by primary school administrators and teachers (n=919) working at public primary schools (n=24) located in the city center and provinces of Bolu in 2010-2011 academic year. In the study no sampling was used and it was tried to the researcher tried to reach the whole population. As of the date of the study, the data collection instrument was given to 919 primary school teachers and administrators. Distributed data collection instruments back in 365, 360 returning data collection instruments were evaluated. In the study correlational survey method was used to determine if teachers? perceptions about the effects of being a member to the unions change according to their genders, branches, ages, years of experience and their education levels or not and to determine if teachers? perceptions about their reasons for not to be the member of education unions change according to their genders, ages, branches, years of experience, marital status, duties in schools, being a member of a union, being aware of union, and their education levels or not. In the study a data collection instrument has four parts was used. SPSS statistical program was used for the analysis of the data collected. To analyze the data collected, frequency, percentage, mean and standard deviation scores were calculated for independent variables. To test the differences between two variables, independent samples t-test and to test the differences more than two variables, one-way ANOVA were used. Chi-Square Test is applied to test the meaningful difference between two classification variances. Significance level is accepted p< 0,05. By the end of the study, it is ascertained by the participants that unions? opinions should be regarded in determining the education policies, it is believed that education unions are useful in the development of democracy while they think unions are not sufficient in Professional development and inservices training activities and in development of teachers? personel rights, the unions? political and ideological affairs hinder the participants to be a member of the unions and education unions use wrong strategies. A significant difference in non-union members teachers? perceptions on the effects of unions on school life was found according to their gender, branch, age and years of experience variables. Also a significant difference in union member teachers? perceptions on the effects of unions on school life was found according to their gender, ages, education and years of experience variable. However, no significant differnce was found in any item according to the branch variable. It is found that there are reasons for not being member to a union due to the problems derived from unions and social problems. Differences were observed in teachers? perceptions about not being a member of a union in teachers? dimension and significant differences were found in gender, marital status and membership of union and years of experience variables. A significant difference was found in problems derived from unions and social problems dimentions according to being acquainted with unions. No significant differences were found in teachers? perceptions about not being a member of unions according to their branches and the duties at school.