İlköğretim 4-5. sınıf için hazırlanan öyküleyici çocuk kitaplarının okunabilirlik ve değerler yönünden incelenmesi
The investigation of stories prepared for children at 4th-5th grades of primary schools by means of readability and values
- Tez No: 336310
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT KARATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Edebiyatı, Görsel Tasarım, Okunabilirlik, Değerler, Karakter Eğitimi, Children's Literature, Book Design, Readability, Values, Character Education
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu tez çalışmasında, 4-5. sınıf yaş grubu için kaleme alınan çocuk edebiyatı eserleri görsellik, okunabilirlik ve değer bağlamında incelenmiştir. Çocuk kitabı görsel olarak çocuğu etkilemeli, okunabilirlik kurallarına uygun olarak okunup anlaşılabilmeli ve değer aktarımı ile karakterini geliştirmelidir düşüncesiyle çalışma üç başlık altında ele alınmıştır. Araştırmanın örneklemini, 9-12 yaş grubu için hazırlanan çocuk edebiyatı kitapları içerisinden; bir kısmı Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi (Ankara) çocuk bölümünde çocukların en çok okudukları yazarların kitapları arasından, bir kısmı ise tamamen tesadüfi(random) olarak seçilmiş 50 adet kitap oluşturmaktadır. Bu araştırmayla 4-5. sınıfa giden öğrencilerin, karakter eğitimine ve kişilik gelişimine katkı sağlaması için çocuk kitaplarının görsel tasarım, okunabilirlik ve değerler aktarımı açısından incelenerek, bu kitaplar için genel bir görüş oluşturulması amaçlanmıştır. Ayrıca, yitip giden değerlerimizi öğrencilere kazandırmak ve sağlam karakterli bireyler yetiştirmek için, çocuk edebiyatı kitaplarının üzerine düşen görevin ne kadarını gerçekleştirebildiğini ortaya koyması açısından önemlidir. Çalışma, nitel verilere dayanan betimsel bir araştırmadır. Araştırma verilerine ulaşmak için Doküman İnceleme Tekniği kullanılmıştır. Araştırmada söz konusu yöntem ile elde edilen veriler için içerik analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda:1.4-5. sınıflar için hazırlanan 50 çocuk edebiyatı kitabı görsel tasarım özellikleri açısından yeterli düzeydedir.2.4-5. sınıflar için hazırlanan 50 çocuk edebiyatı kitabı içerik özellikleri açısından yeterli düzeydedir.3.4-5. sınıflar için hazırlanan 50 çocuk edebiyatı kitabı temel değerleri işleme sıklıkları açısından yeterlidir denemez. Çünkü 50 kitaptan 30'u değer kullanımı açısından %49'un altında kalmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, children literature studies for the age of 4th and 5th grade students have been investigated by means of readability, book design, and occurrence of values. The study have been written in three headings which were that; children book should be attracted children by book design, it should be read and understood according to readability rules and it should be attracted the reader by transfer of values. The sample of the investigation includes 50 books some of them were chosen among the Children Literature Books prepared for 9-12 age group, others among the Children?s Read Most Section at Adnan Ötüken Public Library, and the others are chosen randomly. By this investigation, it was aimed that Children?s Books which were examined by visual design, readability and transfer values for the student who are at 4th and 5th grade to contribute them in terms of character education and personality development. In addition, it was important that children?s books how much performed their duty, and also it was important for us to give our loosen values to our students and bring up trustworthy people. The study was an investigation based on a qualitative data. Document view and content analyze techniques were used to achieve the research data. As the result of the investigation;1)50 Children?s Literature Books which have been prepared for 4th and 5th grades were adequate for visual book design features.2) 50 Children?s Literature Books prepared for 4th and 5th grades were adequate for content features of readability.3) It could not be said that Children?s Literature Books prepared for 4th and 5th grades were sufficient for the operation of frequency of basic values. Because 30 of 50 books were below 49% for value reoccurrence of frequency.