Değerler eğitiminde korku kültürünün etkisi
The effect of culture of fear on values education
- Tez No: 336320
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer, Eğitim, Değerler Eğitimi, Korku, Korku Kültürü, Value, Education, Values Education, Fear, Culture of Fear
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Ülkelerin kültür ve yaşamlarında önemli yer tutan değerlerin kurum ve birey düzeyinde benimsenmesi ve yeni nesillere aktarılarak yaşatılmasında eğitim sisteminin rolü büyüktür. Çocuk ve gençlere değerlerin okullarda öğretilmesi sağlıklı bir toplumun oluşturulması açısından son derece önemlidir. Tüm dünyada sıklıkla yaşanan sosyal huzur ve güven iklimini bozan ve toplum vicdanını rahatsız eden olaylar, değerler eğitiminin önemini gün yüzüne çıkarmış, değerler eğitimini bir program çerçevesinde hazırlanarak uygulanmasının yolunu açmıştır. İnsanların davranışlarını yönlendiren güç olmaları nedeniyle değerler ve korkular birbiri ile etkileşim içerisindedir. Bu araştırmada korku kültürünün Değerler Eğitimi üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla Değerler Eğitimi ve Korku Kültürü arasındaki ilişki mevcut kaynaklar kapsamında saptanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın problem cümlesini? Değerler Eğitimi?nde korku kültürünün etkisi nedir?? sorusu oluşturmaktadır. Araştırmada uygulanmakta olan Değerler Eğitimi programları ile etkinlikleri incelenmiş, literatür taraması yöntemi kullanılarak dokümanter nitelikte alan araştırması yapılmıştır. Kaynaklardan elde edilen veriler kapsamında araştırmanın problem ve alt problemleri irdelenmiştir. Araştırma sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı?na bağlı zorunlu eğitim seviyesindeki tüm okullarda uygulanan Değerler Eğitimi programının etkililiğinde korku kültürünün etkisi ortaya konulmuş, korku kültürünün Değerler Eğitimi uygulamalarına doğrudan, olumsuz ve yıpratıcı etkileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The role of the education system is great in assimilating the values that take important place in the countries? culture and lives at the institution and individual level and keeping them alive by transferring to the new generations.Teaching values to the children and youths at schools is very important for generating a healthy society.The events that often happen all over the world and spoil the social peace and confidence climate and disturb the social conscience have revealed the importance of values education and given way to preparing and applying values education in a programme framework. As being the power which directs the people?s behaviours, values and fears interact with each other.In this research in order to determine the effects of fear culture on the Values Education, the relationship between the Values Education and Culture of Fear has been studied within the scope of available resources. The question of `What is the effect of culture of fear on Values Education?? forms the research?s problem sentence.In the research implemented programmes of Values Education with activities were studied ,and field research was made at documentary quality by using the method of literature review.The problems and sub-problems were semtinized within the scope of the data obtained from the resources. As a result of research the effect of the culture of fear was manifested on the effectiveness of Values Education programme applied in all schools that are connected to the Ministery of Education at the compulsory education level, and the conclusion was reached that culture of fear has direct, negative and corrosive effects on Values Education applications.