Milli Eğitim Şuralarında ilköğretim
Primary education in National Education Councils
- Tez No: 336319
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Şura, Millî Eğitim Şûraları, İlköğretim, Eğitim, Council, National Education Councils, Primary Education, Education
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada eğitim hakkındaki sorunların tartışıldığı, çözüm yollarının arandığı, önemli kararların alındığı Milli Eğitim Şûraları incelenmiştir. Milli Eğitim Şuralarında İlköğretime yönelik olarak I. Milli Eğitim Şurası, II. Milli Eğitim Şurası, III. Milli Eğitim Şurası, IV. Milli Eğitim Şurası, V. Milli Eğitim Şurası, VI. Milli Eğitim Şurası, VII. Milli Eğitim Şurası, VIII. Milli Eğitim Şurası, IX. Milli Eğitim Şurası, , X. Milli Eğitim Şurası, XI. Milli Eğitim Şurası, XII. Milli Eğitim Şurası, XIII. Milli Eğitim Şurası, XIV. Milli Eğitim Şurası, XV. Milli Eğitim Şurası, XVI. Milli Eğitim Şurası, XVII. Milli Eğitim Şurası ve XVIII. Milli Eğitim Şurası incelenmiştir. Geçmişten günümüze kadar yapılan tüm şuralar incelenmiş ve bu çalışmada ilköğretimi konu alan şuralar detaylı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma kapsamında ilköğretimin, hangi şura kararlarında yer aldığı, şura kararlarındaki ilköğretim anlayışının hükümet gündemine nasıl yansıdığı, ilköğretim ile ilgili şura kararlarının uygulamaya nasıl aktarıldığı hakkında bilgiler sunulmuştur. Dokümanter olarak incelen bu çalışmada IV., V., VII. , IX., XI., XII., XV., XVI., XVII., XVIII. Milli Eğitim Şuralarında ilköğretim ile ilgili kararlara yer verildiği tespit edilmiştir. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. 1. Bölüm?de araştırmanın ?Girişi?, 2. Bölüm?de ?Araştırmanın Yöntemi?, 3. Bölüm?de Kuramsal Çerçeve ve İlgili Literatür, 4. Bölüm?de ?Bulgular ve Yorumlar? ortaya konmuştur. 5. Bölüm?de ise ?Sonuçlar ve Öneriler? yer almaktadır. Araştırmada, kaynaklar ağırlıklı olarak Millî Eğitim Bakanlığı?nın yayınlarından kullanılmış, bunun yanı sıra eğitimle ilgili temel kaynaklardan da faydalanılmıştır. Bu araştırmada konu edilen şûralar için yapılacak değerlendirme şöyledir: Şûra kararlarının Türkiye?nin eğitim sorunlarını çözmede yeterli olacağı ve eğitimde toplumun beklentilerini karşılayacağı, ancak; kararlar uygulamaya aktarılamadığı ya da zamanında aktarılamadığı için bu çalışmalardan beklenen düzeyde verim alınamadığıdır. Bu araştırma sonuçları ile eğitime verilen önem bir kez daha gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. Ayrıca, eğitimdeki iniş-çıkışların, geçmişten günümüze eğitim alanında nelerin değiştiğini ya da değişen bir şeylerin olup olmadığının daha iyi anlaşılması yönünden ve en önemlisi ilerisi için yapılması gerekenleri belirlemek açısından büyük önem taşımaktadır. Bu araştırma ile ulaşılmak istenen sonuç; şûraların Türkiye?nin ilköğretime yönelik sorunlarının çözümünde ve eğitim sisteminin sağlıklı işleyişi ve iyileştirilmesinde önemli kararlar almış olduğu; fakat bu kararların yaşama geçirilmesi durumunda eğitimde yaşanılan sorunların büyük ölçüde çözüleceği ve eğitimin, dolayısıyla toplumun çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmada önemli bir aşama kaydedileceğini vurgulamaktır. Elde edilen bulgular ışığında, araştırma problemine ilişkin olarak, Millî Eğitim Şûraları?nda ilköğretimin daha etkin yer alması bakımından, şûraların; yaptırım gücünün sağlanması, yönetmelikçe belirlenen tarihlerde yapılması, gündemlerinin öğretmen, öğrenci, veli, üniversite öğretim elemanları ve akademisyenlerin de katılımı ile belirlenmesi, üye ve katılımcı sayıları açısından çok daha fazla kişi ile çok daha iyi temsil edilmesi ve sadece ilköğretim konulu bir şûranın yapılması önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, National Education Councils which discusing the problems of education, searching solution ways and taking important decisions were analyzed. In Nationcal Education Councils for primary schools, I. National Council of Education, II. National Council of Education, III. National Council of Education, IV. National Council of Education, V. National Council of Education, VI. National Council of Education, VII. National Council of Education, VIII. National Council of Education, IX. National Council of Education,, X. National Council of Education, XI. National Council of Education, XII. National Council of Education, XIII. National Council of Education, XIV. National Council of Education, XV. National Council of Education, XVI. National Council of Education, XVII. National Council of Education and XVIII. National Council of Education investigated. The past to the present and the present study examined all councils primary subject area to be examined in detail. In the study of primary education, which is in the decisions of the council, council decisions on the agenad of the government reflected on the concept of elementary school, elementary school council decision on how to the transfer the information presented in the application. This study examined the documentary IV., V., VII., IX, XI, XII., XV., XVI., XVII., XVIII. Decisions on National Education Councils took place in primary school have been identified. The research consist of five chapters. First chapter refers that“Introduction”, in second chapter, method of research was approached, third chapter is theoretical framework and related literature, in fourth chapter,“Results and Comments”have been revelaed and in fifth chapter,“Conclusions and Recommendations”are included. In this study, the sources which were published by the Ministry of National Education are mainly used sources, as well as training in the basic sources used. Councils, which are subject to assessment for this study are like following that; Council decisions will be sufficient to solve the problems of Turkey's education and training to meet the expectations of society, but their decisions are not transferred or the time of application to be transferred into the level of efficiency of these studies can not be expected. By these research results, once again the importance given to education was studied to show. In addition, ups and downs in education from part to present what has changed in the field of education or in terms of a better understanding of whether or nothings are changing and most importantly, in terms of determining what needs to be done is of great importance for the future. This research was intended to achieve results; Councils in Turkey for primary education and improving the healthy functionin of the education system to solve the problems and make important decisions to be taken, but, in the event of implementation of these decisions largely solved the problems experienced in education and training, of the society in achieving the level of contemporary civilization save to emphasize a stage. In the light of the findings of research on the problem, for taking place more effectively in terms of primary education the Councils of National Education, Councils, providing the power of sanction, Implementing Regulations to the dates, agendas, teachers, students, parents, university faculty, and with the participation of academics determination in terms of the number of members and participants with more people, so much better to be represented, and some suggestions are made only to a forum on the primary.