Liderlik kavramı ve liderlik türlerinin inovasyon üzerindeki etkileri
The concept of leadership and the impact of leadership types on innovation
- Tez No: 336348
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EKBER AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lider, Liderlik, Liderlik Türleri, İnovasyon, Leader, Leadership, Leadership Types, Innovation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez çalışmasında; farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde görev yapan lider konumundaki personellerin sahip olduğu liderlik davranışlarının inovasyon üzerindeki etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda liderlere liderlik davranışları ve inovasyon ile ilgili beş seçenekli Likert tipi ölçek kullanılarak anket düzenlenmiştir. Anket 57 yönetici üzerinde uygulanmıştır.Anket sonuçları SPSS 15.0 programından faydalanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada, liderlik davranışlarının inovasyon üzerindeki etkileri faktör, korelasyon ve regresyon analizlerine göre incelenmiş olup, liderlerin demografik özelliklerine de değinilmiştir ve tüm bu analizler sonucunda liderlik türlerinin inovasyon üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır.Yapılan çalışma sonucunda; otokratik, demokratik, hümanist, bürokratik ve karizmatik liderlik türlerinin inovasyon üzerinde olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Bu beş liderlik türü içerisinde inovasyon üzerinde en etkili olan liderlik türünün de demokratik liderlik olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is aimed at identifying the impact of leadership behaviors of people whose position as leader in different organizations. For this result, survey with five Likert type was prepared for leaders about leaderships and innovation. This survey was implemented on 57 managers.Survey results were analyzed by SPSS 15.0 program. In this study, the affections of leadership behaviors on innovation were examined by factor, correlation and regression analysis with according to the demographic specifications of leaders and the results of the sides were compared.According to analysis?s result, it is observed that autocratic, democratic, humanist, bureaucratic and charismatic leadership types have a positive effect on innovation. Among these five types of leadership, it is revealed that democratic leadership is determined to be the most effective type of leadership on innovation.