Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinde haksız rekabet olgusu
Certified public accountants and financial consulting consulting profession a case of unfair competition
- Tez No: 336359
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Yeminli Mali Müşavir, Haksız Rekabet, 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu, Financial Advisor, Certified Public Accountant, Unfair Competition, Turkish Professional Act, the Profession of Accountancy, The Law No. 356
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bir tanım vermek gerekirse haksız rekabet; iktisadi rekabetin iyi niyet kurallarına aykırı olan aldatıcı davranış veya başkaca suretle her türlü kötüye kullanılmasıdır. Bu tanıma göre önce iktisadi bir rekabet mevcut olmalıdır. Ekonomik rekabetin ilk koşulu, ortada ekonomik bir etkinliğin bulunmasıdır. Haksız rekabetin ikinci unsuru iyi niyet kurallarına aykırı davranmaktır. Rakibini kötülemek, müşteri çevresini aldatıcı davranışlarla kandırmak gibi hareketler kabul edilemez. Üçüncü olarak da haksız rekabetin varlığı için rekabet hakkının kötüye kullanılmış olması aranmaktadır. İyi niyet kuralları ile belirli olan rekabet özgürlüğünün sınırlarının asılmış olması, kötüye kullanmayı gösterir. İş bu tezde haksız rekabetin 3568 sayılı kanun ile düzenlenmiş meslek mensuplarının ilişkileri çerçevesinde değerlendirileceği belirtilmişse de hukukun bütünlüğü ilkesi gereği kanunlarda belirtilen diğer hususlara da atıflarda bulunulmaktadır. Ülkemizde SMMM ve YMM mesleğinde haksız rekabet meslek mensuplarının faaliyetleri ve bu faaliyetlerin kaliteleri üzerine ciddi etkilerde bulunmakta, zarar vermekte, mesleğin imajını zedelemekte ve mesleğin sağlıklı gelişimine yardımcı olmamaktadır. Eşzamanlı olarak, haksız rekabet fiilleri sosyal adalet mekanizmasına da zarar vermekte, objektif ve dürüst rekabet kuralarını ortadan kaldırmakta ve tabii pazar ekonomisini olumsuz etkilemektedir. Ülkemizdeki SMMM ve YMM mesleğindeki haksız rekabet davranışları kapsamlı bir sistem araştırması ile ele alınırsa; kurumsal yönetim ilkeleri uyumuna ilişkin yapının denetim pazarı taleplerine işlenmesi, haksız rekabet yasasının ve ilgili diğer yasal düzenlemelerin hazırlanma süreçlerinin hızlandırılarak objektif ve dürüst rekabet çevresinin mesleğin ülkemizde sağlıklı gelişimini destekleyici ve teori ile pratiğin anlamlı hale getirilmesine yönelik oluşturulması söz konusu olacaktır.
Özet (Çeviri)
The Law No. 3568 on Certified General Accountancy, Certified Public Accountancy and Sworn-In Public Accountancy, (and other mentioned laws and legal arrangements) is the frame of unfair competition in accountancy, auditing, advising profession. These amendments do not cover some professional matters. Besides, some provisions are subject to discussion. Professionals are discussing the main problem, ?unfair competition? and looking forward to some new arrangements by authoritatives. The aim of this Thesis is to analyze these amendments and offer some kind of different viewpoint and/or suggestion. In our country, the unfair competition of CPA profession has seriously affected chartered accountant?s disciple of a master quality, has damaged chartered accountant?s professional image, and did not favor the healthy development of the CPA profession. Simultaneously, the unfair competition behavior also harmed the social justice, destroyed objective and fair market competition environment, and harassed the market economy order. Therefore, the comprehensive system research on the unfair competition behavior in CPA profession of our country, the optimization of corporate governance structure to cultivate the effective audit market demands, speeding up the construction of anti-unfair competition laws and regulations in CPA profession, building an objective and fair market competition environment, all of which have the positive theory and practical significance to the healthy development of CPA profession in our country.