Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaşım Koridoru (TRACECA) Projesi'nde Türkiye'nin demiryolu stratejileri neler olmalıdır?
What should be the railway strategies of Turkey on Transport Corridor Europa Caucasus Asia (TRACECA) project
  1. Tez No: 336360
  2. Yazar: MESUT ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Uluslararası İlişkiler, Transportation, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: TRACECA Projesi, Ula?tırma, Türkiye, Asya
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
21.yüzyılın finans, pazar alanı, mal ve bilgi akışı, makroekonomik gelişmelerin ana yönlerine ilişkin analizlerinden anlaşılacağı üzere ABD-Avrupa ve Asya üçgeninde gelişecektir. Sovyetler Birliği?nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan ülkeler, kendilerini dünyaya kabul ettirmek ve gelişimlerini kazanabilmek için serbest pazar arayışı içine girmişlerdir. Bu bölge AB için ucuz enerji ve hammaddenin elde edildiği, karşılığında üretilen malların satıldığı yeni pazarlar anlamına gelmektedir. Ulaştırma yatırımları, uluslararası ticaretin en önemli öğelerinden birisidir. Dolayısıyla AB?nin bölgeyle ilgili stratejisinin temelini ulaştırma yatırımları oluşturmaktadır. Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaştırma Koridoru (TRACECA) Projesi sayesinde AB, Karadeniz, Kafkasya, Hazar Denizi üzerinden Asya?ya açılabilecek, uluslararası transit ticaret, en hızlı ve kolay bir şekilde hayata geçecektir. Türkiye bu coğrafyada sahip olduğu stratejik konumundan dolayı projeden doğrudan etkilenmektedir. Bu çalışmada, TRACACE Projesinin gelişimi ve çerçevesindeki yatırımları ile proje kapsamındaki demiryolu projelerinde Türkiye?nin stratejilerinin neler olması gerektiğine değinilmiştir. Türkiye?nin, projeden yüksek fayda sağlaması için yaptığı girişimleri ve projenin Türk Dış Politikasına etkisi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
As it is understood by the analysis made on the main aspects of macro-economic developments, the fields of finance, market place, goods and information flow of the 21th century, will be developing in the USA-Europe-Asia triangle. The countries which gained independence after the fall of Soviet Union have started to search for free market in order to get the acceptance of other countries and to increase their development rate. This region means new markets for EU in which they can have cheap energy and raw material, and sell manufactured goods in return. Investments on transportation are one of the most important elements of international trade. Therefore, the strategy of European Union is based on transportation investments. Thanks to Europe-the Caucasus-Asia Transport Corridor Project (TRACECA), EU will be able to reach Asia by going through the Black Sea, Caucasia and the Caspian Sea, and international transit trade will be more rapidly and easily implemented. Due to its strategic geographical position in the region, Turkey is affected directly by the Project. In this study, it is mentioned what the development of TRACECA Project and investments in its frame, and strategies of Turkey on railway projects in the scope of TRACECA should be. Attempts done by Turkey to get high benefits from the project and its effects on Turkish Foreign Policy are expressed. Key Words 1. TRACECA Project 2. Transportation 3. European Union 4. Turkey 5. Asia