Kültür turizmi ve uluslararası tanınırlık: Ankara Hamamönü örneği
Cultural tourism and international recognition: The case of Ankara Hamamönü
- Tez No: 336370
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SANİYE GÜL GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kültür turizmi, destinasyon, niş pazarlama, Hamamönü, uluslararası tanınırlık, Cultural Tourism, destination, niche marketing, Hamamönü, international recognition
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Kültür turizmi, geleneksel 3-s turizmindeki kaynakların sınırsız kullanımı var sayımından çok, bir destinasyondaki kaynakların korunması, zenginleştirilmesi, folklorik, kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerin gelecek nesillere aktarılacak şekilde ve destinasyon sakinlerinin de yaşamını kalkındıracak bir biçimde hareket etmesini öne çıkartmaktadır. Yaş turizminden, şarap turizmine, spor turizminden, gastronomi turizmine özel ilgileri nedeniyle bir yerden bir yere seyahat eden ve geçici olarak konaklayan katılımcı grubuna kültür turistleri denmektedir. Türkiye, doğal, tarihi ve turistik güzellikleri, folklorik özellikleri ile kültür turizmine elverişli yüzlerce destinasyona sahiptir. Bunlardan biri de, 2004 yılında restorasyon projesi ile gündeme gelmiş ve bu anlamdaki çabaları 2011 yılında,“İyileştirilmiş Fiziki Mekan”dalında aldığı“Avrupalı Seçkin Destinasyon”ödülü ile tescillenmiş Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı Hamamönü beldesidir. Bu destinasyon bugün 19. yüzyıl sivil mimarisinin en önemli örneklerinden biri konumundadır. Türkiye'nin turizmle ilgili hedefleri gerekse de kültür turizmi bağlamında yaygınlık ile ilgili çalışmalar açısından önem arz etmektedir. Tez çalışması kapsamında Ankara Hamamönü'nün turistik açıdan uluslararası tanınırlık düzeyinin ortaya konabilmesi amacıyla 300 yerli ve yabancı turistin Hamamönü uluslararası tanınırlık algısı, marka algısı, kültür algısı ve marka sadakatine ilişkin kişisel görüşlerine başvurulmuştur ve anket uygulamasında elde edilen bulgular doğrultusunda Hamamönü'nün EDEN projesi kapsamında aldığı ödüle rağmen, ulusal ve uluslararası düzeyde merak edilen bir yer olmakla birlikte henüz istenilen düzeyde tanınırlığa erişmemiş olduğu gözlemlenmiş ve yerli turistlerce yoğun olarak ziyaret edilmeye başlamasına rağmen; destinasyonun uluslararası pazarlama faaliyetleri ile ilgili bir sorunsaldır.
Özet (Çeviri)
Globalization and information society had been reasoned that severe abrasion by the perception of the traditional mass tourism and the new trends have emerged at the tourism market. Especially Cultural tourism aims that strengthening of the resources and protecting the folkloric, cultural, historical and natural beauties for next generations in one destination, by adding the residents of destination to solution, against traditional 3-S tourism's arguements about unlimited using of sources. Cultural tourism have a comprehensive understanding. From dark tourism to wine tourism, from sports tourism to gastronomy tourism, it refers that cultural tourists which travel from one side to others and roost in there throughout their special interests. Turkey has hundreds of destinations which are conducive to destination tourism with natural, historical and touristic beauties and folcloric specifies. One of them is Hamamönü in Altındağ town in Ankara where in large-scaled restoration project were current from 2004 to 2011 which in were confirmed as EDEN award at the category of“Improved Physical Space”. Today, this destination is one of the most important examples of 19th century civil architecture. This is a very historic and cultural structure, need to reach the destination at the level of national as well as international recognation as well as cultural tourism in the context of Turkey's tourism-related goals is imporant for studies on prevalence. The level of international recognition of the thesis reveals that Ankara Hamamönü's tourist point of view and the findings of survey carried out in accordance with the award Hamamönü's EDEN project, despite the curious place in the national and international level but not yet the desired level proposals have been developed to accomplish this had been observed and recognized attained.