Sağlık çalışanlarının motivasyonunu etkileyen faktörler(Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi örneği)
The factors that effect the motivation of health workers
- Tez No: 336371
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METE TÖRÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon teorileri, Motivasyon ve verimlilik ilişkisi, Sağlık işletmelerinde personel motivasyon faktörler
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde sağlık hizmetlerinde tahmin edilemeyen bir profesyonelleşme gerçekleşmektedir.Görev yaptığı işletme ile bütünleşmiş,görev ve sorumluluklarının bilincinde ve yaptığı işe tam anlamıyla motive olmuş personelin,emek-yoğun teknolojiye sahip olan bu kurumların verimini yükselteceği bilinmektedir. Karmaşık bir örgüt yapısı olan hastaneler ve sağlık kurumları farklı nitelik ve birikimi olan personelden oluştuğundan,personeli motive eden faktörlerde kişilere göre değişebilmektedir. Yukarıda kısaca tanımlanan temel amaçlara ulaşmak amacıyla ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görev yapan (doktor,hemşire,laborant,idari memur, hizmetli,vb. )sağlık çalışanlarına etik kurallar dahilinde ve yasal izinler(başmüdür ve başhekim onayı)alınarak yapılan bir alan çalışması yer almaktadır.Personelin hangi motivasyon faktörlerinden etkilendiği ve çalışanların verimliliğinin arttırılmasına yönelik sonuç önerileri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, there is more professionalization than expected in the health services. It is well known that the stuff, integrated with the institution they are working for, and aware of their duties and responsibilities, and completely motivated to their jobs, are well known to increase output of their institutions with intensive technology and labour. Since hospitals and health institutions with a complicated organization have stuff with various qualifications and experience, the factors that motivate the stuff may change considerably. KEY WORDS: 1) Motivation 2) Motivation theories 3) The relation between motivation and efficiency 4) Stuff motivation factors in health institutions