Demir proflaksisinde farklı preparatların etkinliklerinin karşılaştırılması
The comperison of different preparations for iron prophylaxis
- Tez No: 336399
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL GÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: demir eksikliği, demir eksikliği anemisi, demir preparatları, demir profilaksisi, demir durumu, ferröz sülfat, ferrik polimaltoz, eritrosit parametleleri, iron deficiency, iron deficiency anemia, iron preparation, iron prophylaxis, iron status, ferrous sulphate, ferric polymaltous, erythrocyte parameters
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
AmaçTüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de demir eksikliği anemisini önleme yöntemleri arasında yer alan; anne sütü ile beslenmeye destek programları, uygun zamanlı tamamlayıcı beslenmeye geçiş ve sağlıklı beslenmeyi teşvik programları, gebe ve süt çocuklarında demir desteği uygulamaları sürdürülmektedir. Ancak, demir proflaksisinde uygulanmakta olan demir preparatlarının etkinliği, uygun doz, uygulama biçimi ve süresi konusunda tartışmalar sürmektedir.Çalışmamızda; demir eksikliği profilaksisinde iki ve üç değerlikli demir preperatlarının (2 mg/kg/gün) karşılaştırmalı olarak etkinliğini ortaya koymayı amaçladık.Materyal ve MetodİÜ CTF Çocuk Sağ. ve Hast. ABD Sağlam Çocuk Polikliniğine Temmuz 2009-Temmuz 2010 yılları arasında başvuran, miadında doğan, doğum tartısı 2500g ve üzerinde olan, tek başına anne sütü ile beslenen çocuklar çalışmaya alınarak, prospektif olarak izlendi. Tüm vakalar 4-6 ay tek başına annesütü ile beslenmekte ve 4-6. aylarda ek besinlere başlandı. 4. ayın bitiminde vakalar rasgele iki gruba ayrılarak I. gruba iki değerlikli demir preperatı (ferroz sülfat), II. gruba ise üç değerlikli demir preperatı (ferik polimaltoz) 2 mg/kg/gün dozunda 5 ay süre ile uygulandı. Dördüncü ayın ve 9. ayın bitiminde tüm çocuklar boy, vücut ağırlığı, baş çevresi, beslenme durumu ve sağlık yönünden değerlendirildi ve alınan kan örneklerinde demir ve eritrosit parametreleri incelendi. Grup-1 ve grup-2 kendi içinde 4. ve 9. ay büyüme, demir ve eritrosit parametreleri yönünden karşılaştırıldı. Ayrıca her iki grup birbiri ile yukarıda sayılan parametrelerin 4. ve 9. ay değerleri, demir eksikliği (Hb>=11 g/dl ve TS0,05).Demir eksikliği grup-1'de 17 (%30,3) olguda, grup-2'de 23 (%41) olguda gözlendi. Demir eksikliği anemisi ise grup-1'de 5 (%8,9) olguda, grup-2'de 12 (%12) olguda saptandı. Her iki grup arasında demir eksikliği ve demir eksikliği anemisi açısından istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05).Grup-1 ve 2 arasında büyüme parametreleri ve yan etki açısından farklılık yoktu (p>0,05). Yan etki nedeniyle proflaksiyi sonlandıran vaka olmadı.SonuçlarÇalışmamızda, proflakside dördüncü aydan itibaren iki değerlikli demir preparatlarının, üç değerlikli demir preparatlarının 2 mg/kg/gün dozunda beş ay süreyle verilmesiyle eritrosit ve demir parametrelerinde yükselme gözlenmiş ve her iki preparatın etkinliği ve yan etkileri arasında farklılık gözlemlenmemiştir. Ayrıca yan etkilerin ilaca uyumu etkilemediği belirlenmiştir. Ancak beş aylık demir profilaksisi sonrası her iki grupta da demir eksikliği ve demir eksikliği anemisi olan vakaların saptanması, demir profilaksisinin uygulama süresi ile ilgili yeni çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ObjectiveThe methods we are applying to in order to prevent iron deficiency anemia in our country, which are as well applied throughout the world, consist in programs supporting breastfeeding, right timing for supplemental feeding and healthy feeding program, iron supplemention in pregnants and infants. Although, the efficacy of the iron supplementing products, the right dosage, the proper administration route and the treatment course is still controversial.We aimed to clarify the efficacy of the divalent and three valent iron preparations, by making a comparison between the two, in the prophylaxis of iron deficiency.MethodsWe followed in a prospective study babies which applied to the healthy child policlinic of IU CSM Pediatrics department between July 2009-july 2010, and which were born term, with a birth weight over 2500 g, and were being fed only with mother?s milk. All the cases breastfed till the 4-6 month of life, and were started on supplemental feding in the 4-6th month of life. At the end of the forth month the patients were divided randomly in two groups, the first group was started on a two valent iron preparation( ferrous sulphate), while the second group was started on a three valent iron preparation( ferric polymaltous), both on 2 mg/kg/day for 5 months. In the end of the forth and ninth month all babies were evaluated for their body height, body weight, head circumference, state of feeding and health status, and had their iron and erythrocyte parameters studied. Group 1 and 2 had in the forth and ninth month the parameters of growth, iron and erythrocytes confronted. In addition to the above confronting criteria, both groups were at the end of the forth and ninth month evaluated for the frequency of iron deficiency (Hb>=11 and TS0,05).There was no significant difference regarding the growth parameters and side effects between the two groups. There was no case who had the prophylaxi terminated because of the side effects.Conclusion;In our study, we observed a raising in erythrocyte and iron parameters with a prophylaxis of a two and three valented iron preparation given over a period of five months as 2 mg/kg/day, since the forth month of life, and we found no significant difference over between the two preparations? efficacy and side effects. In addition, side effects did not seem to effect the adaptation to the medicine. Although, as in both groups there were cases of iron deficiency and iron deficiency anemia despite the prophylaxis of 5 month, There is still need of new studies in order to establish the prophylactic treatment course with iron.