Demir eksikliği anemisi tedavisinde iki ve üç değerlikli demirin oksidan ve antioksidan etkilerinin araştırılması
Investigetion of oxidant and antioxidant effect Fe2+ and Fe3+ iron treatment for iron deficiency anemia
- Tez No: 319203
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KOÇ, DOÇ. DR. C. DOST ZEYREK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Onkoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematology, Oncology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anemi, Demir Eksikliği Ferröz Sülfat, Ferrik Polimaltoz, Antioksidan, Oksidan, Oksidatif Stres, Anemia, Iron-Deficiency, Ferrous Sulfate, Ferric Polymaltose, Antioxidants, Oxidants, Oxidative Stress
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı Uzmanlık TeziDemir eksikliği anemisi (DEA) gelişmekte olan ülkelerdeki çocuk ve adölesanlarda sık görülmektedir. Çocukluk çağında ağızdan demir tedavisi DEA ve profilaksisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada DEA olan çocuk hastalarda ağızdan kullanılan farlı demir preparatlarının oksidan-antioksidan etkilerini araştırıldı. DEA olan 65 hastaya randomize olarak 5 mg/kg/gün elementer demir olarak ferröz(II) sülfat (Fe2+ grubu) (n=33) veya ferik(III)-hidroksi polimaltoz kompleksi (Fe3+ grubu) (n=32) verildi ve sağlıklı kontrol grubu (n=28) çalışmaya alındı. Tedavinin başlangıcında, 8. ve 30. günlerde serum total ?SH seviyeleri, total antioksidan kapasite (TAK), total oksidan kapasite (TOK) oksidatif stres indeksi (OSI), demir profilleri ve hematolojik belirteçlerin sevileri analiz edildi. Tedavi başlangıcında serum TOK ve OSI sevileri çalışma gruplarında kontrol grubuna göre ileri derecede yüksek bulundu (P < 0.001). Tedavinin 8. ve 30. günlerinde Fe3+ grubundaki TOK ve OSI herhangi bir değişiklik saptanmazken Fe2+ grubunda önemli derecede düşüşün olduğu belirlendi (P ? 0.011). Ayrıca Fe2+ grubunda tedavinin 8. gününde hemoglobin ile OSI arasında anlamlı negatif ilişkinin oluştuğu görüldü.Sonuçlar, çocukların DEA'de total oksidan kapasite artmaktadır, Fe2+ artmış oksidatif durumu etkili bir şekilde düşürmektedir. Ayrıca anemi ve demir tedavisinde oksidatif stres durumunu belirlemede serum TOK seviyesi bir belirteç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Department of Pediatric Hematology and Oncology Master?s ThesisThe prevalence of iron deficiency among infants and young children living in developing countries is high. During the childhood, different oral iron preparations were widely used in iron deficiency anemia (IDA) and prophylaxis. Purpose of this study is to compare the oxidant-antioxidant effect of the different oral iron preparations in children with IDA. Sixty-five children with IDA were randomized to receive 5 mg Fe/kg/day iron (II) sulphate (Fe2+) group, n= 33) or iron (III)-hydroxide polymaltose complex (Fe3+) group, n= 32) and healthy controls (n = 28) were included to study. Serum total ?SH, total antioxidant capacity (TAC), total oxidant status (TOS), oxidative stress index (OSI), hematological profile and iron status were evaluated at the beginning and at the 8th and 30th days of therapy. Serum TOS and OSI levels were significantly higher in the study groups at the beginning therapy than in the controls (P < 0.001). While at the 8th and 30th days TOS and OSI levels were not different in the Fe3+ group, were significantly reduced in the Fe2+ group (P ? 0.011). Also, a significant negative correlation was found between hemoglobin and OSI levels in Fe2+ group at 8th days (r = - 0.511, P = 0.009).In conclusions, serum total oxidant status was significantly increased in children with IDA, and Fe2+ is highly effective in correcting elevated oxidative status, in addition serum TOS levels could be use as a marker in the monitoring of the oxidant stress during the iron therapy and anemia.