Psikojen kaşıntıya bağlı kendine zarar verme ile oluşan dermatozlarda çocukluk çağı travması ile mizaç ve karakter özelliklerinin değerlendirilmesi
Assessment of childhood trauma and temperament-character profiles in self-inflicted dermatoses due to psychogenic pruritus
  1. Tez No: 336438
  2. Yazar: MURAT YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. B. MERT SAVRUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Nörodermatit, Nörotik Ekskoriyasyon, Kendine Zarar Verme, Çocukluk Çağı Travması, Mizaç ve Karakter, Neurodermatitis, Neurotic excoriation, Self-inflicted dermatose, Childhood Trauma, Temperament and Character
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Çocukluk çağı travmalarının birçok psikodermatolojik hastalığın oluşmasına neden olduğu bilinmektedir. Ancak bu travmaların psikojen kaşıntı gibi somatosensoryel bir belirtinin kendine zarar verme davranışı ile bir arada bulunduğu, psikojen kaşıntıya bağlı kendine zarar verme ile oluşan dermatozlarla (nörodermatit, nörotik ekskoriyasyon, prurigo nodularis) olan doğrudan ilişkisi daha önce gösterilmemiştir. Psoriazis, atopik dermatit gibi bazı psikodermatolojik hastalıklarda bazı spesifik mizaç ve karakter özelliklerinin varlığı gösterilmişse de; psikojen kaşıntıya bağlı kendine zarar verme ile oluşan dermatozlarda hangi kişilik özelliklerinin tabloya zemin hazırlayabileceği ile ilgili az sayıda araştırma bulunmaktadır.Bu nedenlerle; biz de psikojen kaşıntıya bağlı kendine zarar verme ile oluşan dermatozlarda, çocukluk çağı travması ile mizaç ve karakter özelliklerini inceleyerek bu alanda öncü bir çalışma elde edilmesini amaçladık. Çalışmamıza; hasta grubunda nörodermatit, nörotik ekskoriyasyon, prurigo nodularis tanısı almış ancak son bir yıl içinde herhangi bir psikiyatrik tedavi almayan 50 kişi, kontrol grubunda ise son bir yıl içinde dermatolojik ya da psikiyatrik tanı almamış 40 sağlıklı kişi dahil edilmiştir.Hasta grubunda, depresyon ve anksiyete eş tanılarının sık olduğunu; depresyon ve anksiyete skorlarının anlamlı olarak yüksek olduğunu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği-Kısa Form (ÇÇTÖ-28) ağırlıklı ortalama skorlarının, duygusal ve fiziksel kötüye kullanım, duygusal ihmal skorlarının anlamlı olarak yüksek olduğu gördük. Mizaç ve Karakter Envanteri (MKE) değerlendirilmesinde ise zarardan kaçınma skorların anlamlı olarak yüksek, kendini yönetme skorlarının anlamlı olarak düşük olduğunu göstermiştir.Elde ettiğimiz bulgular depresyon-anksiyete düzeylerinin, çocukluk çağında yaşanan travmatik olaylar ile zarardan kaçınma ve kendini yönetme gibi somatizasyona meyil yaratan mizaç ve karakter özelliklerinin, bu hastalıkların ortaya çıkmasında ve seyrinde önemli rollerinin olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Childhood traumas are well known as the cause of many psychodermatological diseases. However direct relation of these traumas with self-inflicted dermatoses due to psychogenic pruritus (neurodermatitis, neurotic excoriation, prurigo nodularis), containing a somato-sensorial sign such as psychogenic pruritus and self-infliction, isn?t revealed. Even several specific temperament and character profiles are already shown in some psychodermatological diseases such as psoriasis and atopic dermatitis, there is few research assessing which temperament and character profiles are producing tendency to self-inflicted dermatoses due to psychogenic pruritus.On these grounds we aimed to obtain a pilot study assessing childhood traumas and temperament-character profiles in self-inflicted dermatoses due to psychogenic pruritus. Fifty patients with neurodermatitis, neurotic excoriation and prurigo nodularisdiagnoses and with no psychiatric treatment in last year, and forty healty control subjects with no psychiatric or dermatological diagnose in last year were included into the study.In patient group, we noticed frequent comorbidity of depression and anxiety disorders, significantly higher levels in depression and anxiety inventory scores,significantly higher levels in Childhood Trauma Questionary (CTQ-28) weighted average scores, emotional and physical abuse scores and emotional neglect scores.Temparement and Character Inventory (TCI) scores assessment showed significantly higher levels in harm avoidance dimension scores and significantly lower levels in self dependence dimension.Our findings are indicating that higher depression and anxiety levels, childhood traumas and some temperament and character features producing tendency to somatization such as harm avoidance and self dependence may play an important role in occurence and prognosis of self-inflicted dermatoses due to psychogenic pruritus.