Nörolojik defisiti olmayan epilepsili hastalarda çölyak hastalığı sıklığının araştırılması
Study on the frequency of coeliac disease on epileptic patients without neurologic sequelaes
- Tez No: 336437
- Danışmanlar: PROF. DR. H. TUFAN KUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, çölyak hastalığı, antigliadin antikorları, antiendomisyum antikorları, Epilepsy, coeliac disease, antigliadin antibody, antiendomysium antibody
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Giriş ve Amaç: Çölyaklı hastalarda nörolojik bozuklukların ve epilepsi sıklığının arttığı bildirilmektedir. Epilepsili çocuklarda da daha önce yapılan bazı çalışmalarda ÇH sıklığının artmış olduğunu bildiren çalışmalar yanında etkilenmediğini bildiren çalışmalar da vardır. Bu nedenle epilepsili çocuklarda sessiz ÇH sıklığını araştırmak amacıyla bu çalışmayı planladık.Gereç ve Yöntem: Eylül 2010- eylül 2012 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı ve İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Polikliniklerinde idiyopatik epilepsi tanısı ile takip edilen ve yaşları 2-17 yaş arasında değişen (ortalama ± SS: 9,05±3,95) 134 olgu (60 kız, 74 erkek) hasta grubu olarak alındı. Kontrol grubu olarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi genel çocuk polikliniğine çeşitli nedenlerle başvuran ve yaşları 2-17 yaş arasında değişen (ortalama±SS: 8,88±4,15) 244 olgu (117 kız, 127 erkek) alındı. Her iki grubun yaş ortalaması istatistiksel olarak benzerdi (P: 0,66). Her iki grubun serumlarında Enzyme Linked Immunosorbent Assay yöntemi ile ilk olarak antigliadin (AGA)-IgA ve IgG antikorları bakılması ve her ikisinden herhangi birinin pozitif olması halinde antiendomisyum (EMA)-IgA ve IgG antikorları çalışılması planlandı. Sonraki aşamada EMA-IgA ve/veya IgG antikorları pozitif saptanan hastalara ince barsak biyopsisi planlandı.Bulgular: Kontrol grubunda 244 olgunun 5'inde (% 2,1) AGA-IgA antikoru pozitif, 39'unda (% 27) AGA-IgG antikoru pozitif, 2'sinde de (% 0,8) AGA-IgA ve IgG antikorları birlikte pozitif saptandı. Epilepsi grubunda ise 134 hastanın 4'ünde (% 2,9) AGA-IgA antikoru pozitif, 14'ünde (% 10,4) AGA-IgG antikoru pozitif, 1'inde de (% 0,7) AGA-IgA ve IgG antikorları birlikte pozitif tespit edildi. Ancak her iki grupta EMA pozitifliği saptanmağı için hiçbir hastaya biyopsi yapılmadı.Sonuç: Çalışmamızda epilepsili hastalarda gizli ÇH saptanmadı. Bu durumda, literatürdeki benzer bulguları da destekleyerek epilepsinin ÇH için belirgin risk oluşturmadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: İt is being known that the frequency of the neurologic disorders and epilepsy is increasing among coeliac patients. Some past studies anounced an increased frequency of CD among epileptic children, while some other studies stated that there was no relation among them. For this reason we planned this study in order to evaluate the frequency of insidious CD in epileptic children.Materals and methods: There were 134 patients (60 girls, 74 boys) of 2-17 year of age (9,05 ± 3,95 year) treated for idiopathic epilepsy between the periods September 2010- September 2012 in the Pediatric Neurology Units of Cerrahpaşa and İstanbul Medical Faculties of İstanbul University. The control group consisted of 244 patients (117 girls, 127 boys) of 2-17 year of age (8,88 ± 4,15 year) who had consulted to the General Pediatric Unit because of various causes. The mean ages of both groups were statistically similar (p=0,66). We planned first to identify antigliadin (AGA) İgA and İgG antibodies and in case of any of them be positive to continue with the detection of anti-endomysium (EMA) İgA and İgG antibodies. EMA-İgA or/and İgG positive patients were planned to go through a small intestinal biopsy.Results: İn the control group, 5 patients out of 244 (% 2,1) had a positive AGA-İgA, 39 patients (% 27) had a positive AGA-İgG and, while only 2 (% 0,8) of them had both antibodies positive. İn the epilepsy group 4 patients out of 134 (% 2,9) had a positive AGA-İgA, 14 patients (% 10,4) had a positive AGA-İgG, while only 1 (% 0,7) patient had both of them positive. İn both groups there was no EMA positivity detected, so no patient underwent biopsy.Conclusion: There was no insidious CD detected in our study. Supporting the evidences in the literature, this study puts forth that epilepsy is not a marked risk factor for celiac disease.