Avcı akar Cheletomimus bakeri (Acari: Cheyletidae) 'nin bazı biyolojik özelliklerinin belirlenmesi
Some biological parameters of predatory mite Cheletomimus bakeri (Acari: Cheyletidae)
  1. Tez No: 336458
  2. Yazar: SEVDA KAMBURGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişme, ömür uzunluğu, Cheyletidae, Tetranychus cinnabarinus, tüketim kapasitesi, üreme, yaşam çizelgesi, Development, fecundity, life history, longevity, Cheyletidae, predation, Tetranychus cinnabarinus
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Avcı akar Cheletomimus bakeri (Acari: Cheyletidae)? nin Tetranychus cinnabarinus (Acari: Tetranychidae) üzerinde gelişme, üreme ve av tüketim kapasitesi farklı sıcaklık (15, 20, 25, 30, 35 oC), % 65 ± 10 nem ve 16 saat aydınlık laboratuvar koşullarında araştırılmıştır. Sıcaklığın artmasıyla birlikte C. bakeri?nin yumurta, ergin öncesi ve toplam gelişme sürelerinin önemli olarak kısaldığı saptanmıştır. C. bakeri?nin 20, 25, 30 ve 35 oC?deki herbir sıcaklık için yumurta gelişme süresi sırasıyla 13,86, 7,98, 5,07, 4,08 gün ve toplam gelişme süresi sırasıyla 58,66, 41,51, 21,21 ve 22,92 gün olarak saptanmıştır. C. bakeri?nin ömrü boyunca bıraktığı toplam yumurta sayısı en yüksek 20 oC sıcaklıkta, dişi başına günlük bıraktığı toplam yumurta sayısı en yüksek 30 oC sıcaklıkta elde edilmiş ve 20, 25 ve 30 oC sıcaklıklarda elde edilen veriler istatistiki olarak farklı bulunmuştur. Net üreme gücü (R0), en yüksek (10,51 ?/?) 20 oC sıcaklıkta saptanmıştır. Ortalama döl süresi en uzun (86,73 gün) 20 oC sıcaklıkta, en kısa (28,22 gün) 30 oC sıcaklıkta saptanmıştır. Kalıtsal üreme yeteneği (rm) en yüksek (0,0570 ?/?/gün) 30 oC sıcaklıkta, en düşük (0,0271?/?/gün) 20 oC sıcaklıkta bulunmuştur. C.bakeri, artan av yoğunluğuna bağlı olarak tüketimini arttırmış ve tüketilen T. cinnabarinus ergin erkek sayısı av yoğunlukları arasında önemli farklılık göstermiştir. Avcıya günde 40, 80 ve 160 T. cinnabarinus ergin erkek bireyi verildiğinde, bunun sırasıyla ortalama 4,63, 4,70 ve 4,60 adedini tükettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Development, fecundity and prey consumption of Cheletomimus bakeri (Acari: Cheyletidae) feeding on Tetranychus cinnabarinus (Acari: Tetranychidae) were studied at different temperatures (15, 20, 25, 30, 35 oC), in the laboratory at 65 ± 10 % RH and 16 L: 8D. The development periods of egg, immature stages and adults of C. bakeri decreased significantly with increasing temperatures. Egg and total development periods of C.bakeri at 20, 25, 30 ve 35 oC were obtained 13.86, 7.98, 5.07, 4.08 days and 58.66, 41.51, 21.21, 22.92 days, respectively. The mean total and daily fecundity were highest at 20 oC and 30 oC, respectively, and they were statistically different from that obtained at 20, 25 and 30 oC. The net reproductive rate (R0= 10.51 ?/?) was highest at 20 oC. The longest mean generation time (T0 = 86.73 days) occurred at 20 oC and the shortest (28.22 days) at 30 oC. While the highest intrinsic rate of increase (rm = 0.0570 ?/?/day) for C.bakeri was found at 30 oC, the lowest (0.0271?/?/day) was obtained at 20 oC. C.bakeri showed an increasing consumption by increasing prey densities and, the number of T. cinnabarinus males consumed by C.bakeri significantly changed depending on prey densities. The highest number of adult males consumed by C.bakeri per day was 4.63, 4.70 and 4.60 if confined to 40, 80 and 160 individuals, respectively.