SSCB Dönemi Rus milliyetçiliği: 1917-1985
Russian Nationalism in the USSR Period: 1917-1985
  1. Tez No: 336496
  2. Yazar: IBRAHIM HASANOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELÇİN AKTOPRAK UZGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: SSCB, Bolşevizm, Rus Milliyetçiliği, Sovyet Halkı İnşası, USSR, Bolshevism, Russian Nationalism, The Construction Of Soviet Nation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
XIX. yüzyılda Batıcılar ve Slavofiller olarak bilinen iki etkin Rus entelektüel grubu arasında ülkenin hangi gelişim yolunu tercih etmesi ve hangi medeniyete dâhil edilmesi gerektiği hususunda büyük tartışma yaşandığı tarihi açıdan bir gerçektir. Komünizm bu sorunu parlak bir çözüme kavuşturdu: Rusya tam da Batı?dan daha ileri olduğu için Batı?dan farklıydı ve Batı?ya temelden karşı çıkıyordu. Rusya geri bir Asyalı geçmişi değil, ileri bir Sovyet geleceği cisimlendiriyordu. Fakat Stalin yönetimindeki komünist diktatörlük zamanla milliyetçi bir görünüm aldı ve Marx?ın zamanında komünizm idaresi sırasında vuku bulacağını anlattığının tersine, devletin ?dağılıp gitmesine? izin vermedi. Devleti yüceltti ve aşırı bir milliyetçinin arzulayacağı kadar otoriter ve despotik hale getirdi. Özellikle II. Dünya Savaşı?nın başlaması, Bolşeviklerin milliyetçiliğe dört elle sarılmasına neden oldu ve bizzat Stalin?in onayı ve çabasıyla Rus milliyetçiliği tarihinin en zinde dönemini bu yıllarda yaşadı. Stalin sonrası dönemde yüzeysel bile olsa Marksist-Leninist ideoloji çokuluslu bir imparatorluk olan SSCB?de birlik ve bütünlüğü sağlayan bir çimento olarak kullanıldı. Bu doğrultuda komünist ideoloji Hruşev?in etkisiyle yeni baştan revize edildi ve Rus milliyetçiliğinin kitlesel mobilizasyon ve meşruiyet aracı olarak kullanılmasından vazgeçildi. Rus milliyetçiliğiyse, çok az da olsa yaşanan özgürlük havasıyla kendi özgün yolunu bulma çabalarına girdi ve bu konuda büyük ölçüde başarılı oldu. Nihayet SSCB?nin son dönemlerine doğru sistem krize girip resmi ideoloji aşınmaya başlayınca Rus milliyetçiliği yeniden Rusya?nın alternatif ulusal ideolojisi olma iddiasıyla ortaya çıktı.
Özet (Çeviri)
It is a historical reality that there was a great debate about which development way to be chosen and in which civilization to be included in between the two active Russian intellectual groups called Westerners and Slavophiles. Communism became a brilliant solution for this issue: Russia was entirely opposed to the West because of its far distance and difference from it. Russia claimed a future advanced Soviet Union but the reactionary Asian history. However the Communist Dictatorship led by Stalin turned into the nationalism by the time and did not allow the government to be collapsed on the contrary of Marx alleged that it would occur during the Communism Government. He glorified the state and made it authoritarian and despotic as much as an extreme nationalist?s desires. Furthermore, Russian national interest was the same as international proletariat. Especially, the beginning of The World War II made the Bolsheviks to buckle down to the Nationalism and Russian Nationalism tasted the most vigorous times in these years by the personal approval and effort of Stalin. In also the Post Stalin?s period, Marxist-Leninist ideology was superficially used to protect the unity and integrity of the multinational USSR Empire. Communist ideology was revised over again by Khrushchev?s influence in this direction. It was not used to use Russian nationalism as a tool of mass mobilization and legitimacy anymore. In communist supervision, Russian nationalism began to find a distinctive way due to the affect of ambiance of freedom that lasted very short time and was successful in this subject. Finally, toward the end of USSR, the system had a crisis and the official ideology began to depreciate. Thus, Russian nationalism reemerged as an alternative national ideology.