Yöremizde izole edilen Brusella Spp suşlarının antibiyotik duyarlılıklarının E-Test yöntemi ile değerlendirilmesi
Characterization of antibiotic suspectibility of Brucella Spp isolates with E-Test method in our region
  1. Tez No: 336596
  2. Yazar: PINAR ETİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKGÜN YAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik duyarlılık, Brusella spp, Bruselloz tedavisi, E-Test, Antibiotic suspectibilty, Brucella spp, Brucellosis treatment, E-Test
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bruselloz tüm dünyada yaygın olarak görülen ve ülkemizde kırsal alanlar başta olmak üzere önemli bir sağlık sorunu oluşturan zoonotik bir hastalıktır. Ülkemiz brusellozun endemik görüldüğü coğrafyada bulunmaktadır. Bu çalışmada, klinik örneklerden izole edilen Brusella cinsi bakterilerde tür tayini yapılması ve bu suşların klasik tedavi rejimlerinde kullanılan antibiyotiklere karşı in vitro duyarlılıklarının araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmaya 2010 ile 2012 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesinde, klinik örneklerden izole edilen 50 Brusella suşu dahil edilmiştir. İzolatlar Vitek 2 otomatize sistemiyle tür düzeyinde tanımlanmıştır Brusella cinsi 50 izolata karşı doksisiklin, streptomisin, rifampisin, siprofloksasin, tigesiklin, gentamisin, trimetoprim-sulfametoksazole, eritromisin, ampisilin ve amoksisilin/klavulanik asit'in in vitro aktivitesi E-Test yöntemi ile belirlenmiştir.Tüm izolatlar Brusella melitensis olarak belirlenmiştir. Tüm izolatlar doksisiklin, streptomisin, siprofloksasin, tigesiklin, gentamisin, trimetoprim-sulfametoksazole, eritromisin, ampisilin ve amoksisilin/klavulanik asit'e duyarlı (%100) olarak bulunmuştur. Rifampisin'e 11 suş (%22) orta duyarlı, bir suşta (%2) dirençli olarak tespit edilmiştir. Tüm Brusella melitensis izolatlarına karşı minimal inhibitör konsantrasyon (MIK50; 0,023 ug/ml ve MIK90; 0,064 ug/ml) değerleri en düşük Trimetoprim-sulfametoksazole'de belirlenmiştir.Brusella türlerinin antibiyotik duyarlılıklarının belirli aralıklarla tespit edilmesinin ve buna göre tedavinin yönlendirilmesinin uygun olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Brucellosis is a worldwide zoonotic disease that remains an important public health problem especially in rural Turkey. Our country is located in a area where brucellosis is observed endemically. The aim of this study was to identify Brucella species and investigate the in vitro susceptibilities to clinical isolates against antibiotics used in conventional treatment regimens.The study included 50 Brucella isolates obtained from clinical samples from the Çukurova University Balcalı Hospital between 2010-2012. The isolates were identified by the Vitek 2 automated system. In vitro activities of doxycycline, streptomycin, rifampicin, ciprofloxacin, tigecycline, gentamycin, trimethoprim-sulfamethoxsazole, erythromycin, ampicillin, amoxicillin/clavulonic acid were evaluated against 50 Brucella isolates by the E-Test method.All isolates were identified as Brucella melitensis. All isolates were sensitive (%100) to doxycycline, streptomycin, gentamycin, trimethoprim-sulfamethoxsazole, ciprofloxacin, ampicillin and amoxicillin/clavulonic acid. In all 11 strains were yield intermediate sensitivity (%22) and one strain was resistant to rifampicin (%2) where as the others were sensitive. Trimethoprim-sulfamethoxsazole had low minimal inhibitor concentration (MIC50; 0,023 ug/ml and MIC90; 0,064 ug/ml) values against all Brucella melitensis isolates.In our oppinion, we conclude that, the antimicrobial susceptibilities of Brucella species should be determined periodically and therapeutic approaches should be directed due this.