Kliniğimizde konjenital nazolakrimal kanal tıkanıklıklarında endonazal endoskopi eşliğinde silikon tüp entübasyonu uygulaması sonuçları
İn congenital nasolacrimal duct obstruction, accompanied endonasal endoscopy, results of implementation of silicone tube intubation in our clinic
  1. Tez No: 336603
  2. Yazar: MEHMET YOĞUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM SÖKER ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bikanaliküler silikon tüp entübasyonu, Endonazal endoskopi, Konjenital nazolakrimal kanal tıkanıklığı, Congenital nasolacrimal duct obstruction, Endonasal endoscopic, Bicanalicular silicone tube intubation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Kliniğimize konjenital nazolakrimal kanal tıkanıklığı nedeniyle başvuran ve medikal tedavi, sondalama uygulamaları başarısız olan olgularda endonazal endoskopi eşliğinde silikon tüp entübasyon sonuçları değerlendirildi.Gereç ve Yöntem: Ocak 2010 ile Mart 2012 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Oküloplasti birimine başvuran konjenital nazolakrimal kanal tıkanıklığı olup daha önce medikal tedavi ve sondalama başarısız 22 hastanın 25 gözüne endonazal endoskopi eşliğinde bikanaliküler silikon tüp entübasyonu uygulandı. Konjenital nazolakrimal kanal tıkanıklığı tanısı anamnez, klinik muayene ve flöresein boya testi yapılarak konuldu. Edinsel nazolakrimal kanal tıkanıklığı olan olgular çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların klinik başarı durum takibi Munk'un epifora skorlamasına göre yapıldı.Bulgular: Endonazal endoskopi eşliğinde bikanaliküler silikon tüp entübasyonu uygulanan 22 hastanın 13'ü (%59.09) erkek ve 9'u (%40.90) kadın idi. Olguların yaş ortalamaları 69±40 (23-125) ay idi. Munk'un epifora skorlamasına göre 25 gözün 23'ünde %92 Munk 0 tam başarı, 25 gözün 2'sinde %8 Munk 1 kısmi başarı tespit edildi. Olgular ortalama 8 (6-24) ay takip edildi.Sonuç: Konjenital NLK tıkanıklığında endonazal endoskopi eşliğinde bikanaliküler silikon tüp entübasyonu, anatomik yapıya minimal zarar vermesi ve silikon tüpün görülerek ideal anatomik pozisyonda geçmesinin sağlanması nedeniyle yüksek başarı oranı sağlayabilecek bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Aim: To our clinic, admitted due to nasolacrimal duct obstruction and medical treatment fails, with unsuccessful probing, in cases silicone tube intubation success with endonasal endoscopic.Method: Between January 2010 and march 2012, Harran University Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology Oculoplasty unit of congenital nasolacrimal duct obstruction who are probing previously failed medical treatment and 25 eyes of 22 patients with endoscopic endonasal silicone tube intubation.Congenital nasolacrimal duct obstruction may be diagnosed with history, clinical examination and the fluorescein dye test. Acquired nasolacrimal duct obstruction were not included in study. Patients included in the study was the clinical success status tracking according to the scores of munk?s scale .Resülts: In this study, with silicone tube intubation of patients undergoing endoscopic endonasal 6 months to 24 months with an average follow-up was 10 months. 22 patients, mean age 69 ±40 month. This 13 patients (59.09%) were male and 9 (40.90%) were female. at the end of follow-up period 23 eyes of 25 patients with epiphora score munk 0 and in 2 patient munk 1 score, success rate is 92% (23/25).Conclusion: İn congenital nasolacrimal duct obstruction endoscopic endonasal method, anatomical structure with minimal damage and silicone tube intubation was observed and because of its high success rate that can provide the ideal anatomical position to pass.