Çocukluk çağı trakeobronşyal yabancı cisim aspirasyonlarında anamnez, fizik muayene, radyolojik bulgular ve bronkoskopi bulgularının değerlendirilmesi
The assessment of history, physical examination, radiological findings and bronchoscopic findings of childhood tracheobronchial foreign body aspirations
- Tez No: 336606
- Danışmanlar: PROF. DR. A. CAN BAŞAKLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: yabancı cisim aspirasyonu, bronkoskopi, çocukluk çağı havayolu tıkanıklıkları, foreign body aspiration, bronchoscopy, childhood airway obstructions
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı'nda Kasım 2006 ? Ağustos 2012 tarihleri arasında yabancı cisim aspirasyonu (YCA) ön tanısıyla bronkoskopi yapılan hastaların epidemiyolojik ve klinik verilerinin geriye dönük olarak incelenerek literatür bilgileriyle kıyaslanması ile YCA'nın önlenmesine yönelik stratejilerin belirlenmesi amaçlanmıştır.Kasım 2006 ? Ağustos 2012 tarihleri arasında YCA ön tanısıyla bronkoskopi yapılan toplam 159 hastadan verilerin tamamına ulaşılan 134'ü çalışmaya dahil edildi. Hastaların 48'i (%35,82) kız, 86'sı (%64,18) erkekti. Ortalama yaş 31,1 ay, kızlarda 36,1 ve erkeklerde 29,1 aydı. YCA en sık 1-3 yaş grubunda (%71,64) görüldü. Hastaların %79,1'inde YC saptanırken negatif bronkoskopi oranı %20,9 idi. YC'lerin %87,74'ü organik, %12,76'sı inorganikti. En sık rastlanan organik YC'ler fındık, çekirdek ve cevizdi (sırasıyla %18, %15, %14). YC'ler %49,53 sağ, %41,69 oranında solda bulundu. Hastaların %26,87'si aynı gün, %14,93'ü de 2 haftadan uzun süreli aspirasyon öyküleriyle başvurmuştu. Olay sırasında yetişkin varlığı %77 idi. En sık yakınmalar hırıltılı solunum (%30,1) ve öksürüktü (%29,77). En sık dinleme bulguları tek taraflı solunum seslerinde azalma (%33,33) ve wheezing (%20,11) idi. Radyolojik değerlendirmede en sık rastlanan bulgu %66 ile tek taraflı havalanma artışıydı. Hastaların %35,82'sinde radyolojik değerlendirme normaldi. Hastaların %39,55'inde steroid, %55'inde ventolin, %93'ünde antibiyotik verilmişti. Hastaların %52,9'unun kardeşi vardı. Hastaların %42,54'ü başvurudan önce ÜSYE tedavisi görmüştü. Ortalama hastanede kalış süresi 1,9 gündü. Mortalite oranı %0, komplikasyon oranı %8,9 olarak saptandı.YCA tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocukluk çağının önemli, önlenebilir mortalite ve morbidite nedenleri arasındadır. Risk grubundaki çocukların YCA'dan korunmasına yönelik önlemlerin alınmasıyla görülme sıklığında azalma sağlanabilir. Yaygın eğitim kampanyaları ile toplum bilincinin arttırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the epidemiological and clinical data of the patients who underwent bronchoscopy for foreign body aspiration (FBA) from November 2006 ? August 2012 at Gazi University Faculty of Medicine Pediatric Surgery Department, retrospectively and to compare the findings with the literature to determine preventing strategies.134 patients were included to study of whom all the archive data was attained from 159 patients who underwent bronchoscopy between November 2006 ? August 2012. 48 of them were girls (35,82%), 86 were boys (64,18%). The median age was 31,1 months and it was 36,1 months for girls and 29,1 months for boys. FBA mostly seen in 1-3 age group (71,64%). A FB was found in 79,1% of patients who underwent bronchoscopy, the negative bronchoscopy rate was 20,9%. 87,74% of FBs extracted from airways were organic and 12,26% were inorganic. Most common organic FBs were hazelnut, seed and walnut (respectively 18%, 16% and 14%). The FBs were found 49,53% in the right and 41,69% in the left bronchial tree. 26,87% of patients were presented with a history of aspiration at the same day and 14,93% with a history of more than 2 weeks. Adult presentation during the aspiration was 77%. Most common sypmtoms were wheezing (30,1%) and coughing (29,77%). Most common oscultation findings were unilateral loss of breath sounds (33,33%) and wheezing (20,11%). Most common radiological finding was unilateral air trapping with 66%. The radiological examination were normal in 35,82% of the patients. Steroids, ventolin and antibiotics were given 39,55%, 55% and 93% respectively. 52,9% of the patients had siblings. 42,54% were diagnosed and treated for upper respiratory tract infections before bronchoscopy. Mean hospital stay was 1,9 days. The complication rate was 8,9% and the mortality rate was 0%.FBA is an important cause of mortality and morbidity in childhood in our country like all over the world which is preventable. The numbers of cases can be reduced by determining proper preventions for the children under risk. It is needed to enhance the awareness about FBA by public education.