Capparis spinosa ekstresinin deneysel olarak oluşturulan kemik defektlerinde yeni kemik oluşumuna etkisinin incelenmesi
The evaluation of Capparis spinosa extract effect on bone defects formed experimentally
  1. Tez No: 336735
  2. Yazar: MUSTAFA KIRTAY
  3. Danışmanlar: PROF. HASAN YELER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Capparis spinosa, kemik rejenerasyonu, ksenogreft, Capparis spinosa, bone regeneration, ksenogreft
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Ağız, çene ve yüz defektlerinin etiyolojisinde enfeksiyöz, enflamatuar, kistik ve neoplastik nedenlerle oluşan patolojik durumlar, travma ve konjenital deformiteler sayılabilir. Buna benzer etiyolojilerle meydana gelen defektlerin hızla ve anatomik forma en uygun şekilde onarımı gereklidir. Yıllardan beri araştırmacılar, kemik defektlerinin onarımında yeni kemik yapımını stimüle edebilecek nitelikte olan greftler ve biyomateryaller üzerinde çalışmaktadırlar. Kemik iyileşme sürecindeki istenmeyen etkilerin oluşmasını engellemek, daha sorunsuz ve hızlı bir iyileşme sağlayabilmek amacı ile greft materyalleri kullanılarak deneysel ve klinik çalışmalar yapılmış ve halen de yapılmaktadır. İyileşmeyi olumlu etkileyebileceği düşünülen materyaller tek başına ya da greft materyalleri ile birlikte kullanılarak kıyaslamalı çalışmalar devam etmektedir.Bu çalışmanın amacı; antioksidan özelliği gösteren, osteoblastik aktiviteyi artırıcı özelliği bulunan flavanoid ve quercetin molleküllerini içeren Capparis spinosa ekstresinin (CSE) sistemik kullanımı neticesinde, ratlarda deneysel olarak oluşturulan kemik defektlerindeki osteoblastik aktiviteye etkisini histopatolojik olarak incelemektir.Çalışmada 48 adet erkek Wistar cinsi albino rat kullanılarak 8'erli 6 grup oluşturulmuştur. Bütün gruplarda ratların sağ mandibulasında 5 mm çapında defekt oluşturulup bu defekt at kaynaklı bir ksenogreft (Bio-gen®-BGM) ile doldurulmuştur. İlk 3 grup 7. günde, ikinci 3 grup ise 28. günde sakrifiye edilmiştir. Deney gruplarına iki farklı dozda CSE (2. ve 5. gruplara 20 mg/kg, 3. ve 6. gruplara 40 mg/kg) verilerek deney sonrasındaki yeni kemik formasyonuna etkisi değerlendirilmiştir.Histomorfometrik ve immünohistokimyasal olarak yapılan değerlendirme sonuçlarına göre; erken dönemde kemik iyileşmesini etkileyen parametrelerin (BMP-2, VEGF, Osteonektin, Osteokalsin) anlamlı bir şekilde artış göstermesine rağmen, 7. ve 28. günde gruplar arasında yeni oluşan kemik alanı değerleri açısından anlamlı bir artış gözlenememiştir.
Özet (Çeviri)
Etiology of oral and maxillofacial defects are infections, inflammation, cystic and neoplastic causes of pathological conditions, trauma and congenital deformities. Defects which occurring similar etiologies are required to repair rapidly and accordance with anatomic form. Researchers have worked on grafts and biomaterials repair bone defects and stimulation on new bone formation for years. clinical and experimental studies have been done by using graft mateirals maintaining faster, uncomplicated healing and preventing adverse effects in the process of bone formation. Comparative studies have been still performed to determine healing process promoter.This study aimed to examine the histopathologic effects of an antioksidan Capparis spinosa Extract (CSE) that contain flavonoids and quarcetin biomolecules which have ability to increase osteoblastic activity determine osteoblastic activities on bone defect that formed experimentally in rats.In this study, 48 male Wistar albino rats were used. Six groups created and each group has 8 rats. In all groups, 5 mm diamater bone defect formed on right mandibula of rats and then defects were filled with equine bone grafts (Bio-gen®-BGM). The first three groups in 7th days and second three groups were sacrificed in 28th days after surgery. CSE was given two different doses (group 2 and 5 20 mg/kg, group 3 and 6 40 mg/kg) on the experimental groups to evaluate new bone formation.Histomorphometric and immunohistochemical results were assessed; in early stage although it has shown significant increase in the parameters (BMP-2, VEGF, Osteonectin, Osteocalsin) effect bone healing, there is no significant increase between 7th and 28th days among groups in terms of the newly formed bone area.