Suça yönelmiş çocukların aile işlevselliğinin belirlenmesi
Family functionality in juvenile delinquency
- Tez No: 336763
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERDA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Suça yönelmiş çocuk, Aile İşlevselliği, Hemşirelik, Juvenile Delingueny, Family Functioning, Nursing
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Araştırmanın evrenini Sivas İli Adliyesi tarafından son bir yıl içerisinde herhangi bir nedenle soruşturma kapsamına alınan çocuklar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini Kasım 2010- Şubat 2011 tarihleri arasında herhangi bir nedenle soruşturma kapsamına alınmış tüm çocuklar oluşturmaktadır.Araştırma kapsamındaki suça yönelmiş çocukların Aile İşlevselliğini değerlendirmek amacıyla Amerika Birleşik Devletlerinde Brown Üniversitesi ve Butler Hastanesi tarafından geliştirilen, Bulut tarafından 1990 yılında Türkçe'ye uyarlaması, geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılan ve Problem Çözme, İletişim, Roller, Duygusal Tepki Verebilme, Gereken İlgiyi Gösterme, Davranış Kontrolü, Genel Fonksiyonlar olmak üzere yedi alt ölçekten oluşan Aile Değerlendirme Ölçeği (Family Assesment Device) kullanılmıştır.Bu araştırmaya katılan çocukların %25.3 ünün 17 yaşında, %86.9'unun erkek olduğu belirlenmiştir. Çocukların %76.8'i ortaokul mezunu olup, %39.4'ünün okul başarısı orta düzeyde, %45.5'i şuanda okula devam etmekte, 19.2'si herhangi bir işle uğraşmamakta boş gezmekteyken %7.1'i ise okula devam ederken aynı zamanda ücretli bir işte de çalışmaktadır. Çocukların %77.8'i ailesinden olumsuz bir davranış (sözel veya fiziksel şiddet gibi) görmediğini ifade ederken; %22.2'si sözel ve fiziksel şiddet gördüğünü belirtmiştir. %37.4'ünün birinci ve ikinci derece akrabaları arasında suçlu bir birey bulunmaktadır. Çocukların % 72.7 `si sigara, alkol gibi bağımlılık yapan bir madde kullanmaktadır. Suça eğilimi olan çocukların % 64.6'sının ilk kez suç işlediği, %35.4'ünün 2 kez ve daha fazla suç işlediği bulunmuştur. Çocukların işledikleri suç türlerinin %29.3'nün kavga, %30.3'nün sabotaj suçu olduğu belirlenmiştir. %42.4 `ü suçu tek başına işlerken, %36'sı ise suçu arkadaşları ile birlikte işlediğini ifade etmiştir. Çocukların %9.1'i ailesinin bu suçu işlemeye neden olduğunu, %31.3'ü de suçu işlemesine arkadaşlarının neden olduğunu belirtmişlerdir.Çocukların Aile Değerlendirme Ölçeği alt boyutlarında Gereken İlgiyi Gösterme alt boyutunda 2.40 ± 0.59 puan ortalaması, Genel İşlevler alt boyutunda 2.05 ± 0.50 puan ortalaması bulunmuştur. Diğer tüm alt boyutlarda da puan ortalamaları 2.00'nin üzerinde bulunmuştur.Bu araştırma ile çocukların suça eğilimleri ile aile işlevselliği algıları arasında önemsiz bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This investigation has been studied for evaluating the family functionality of children who live in Sivas and whose process of court has started and countinues.The investigation?s field includes the children who are inquired because of something by Sivas City Courthouse in the last year. Examples of this study include the all children who are in the scope of inquiry because of any reason between November 2010 and February 2011.Family Assesment Device which is developed by Butler Hospital and Brown University in USA, adapted to Turkish by Bulut in 1990, searched for validity and reliability , included 7 subfield that Solving Problems, Communication, Acts, Reacting Emotional Raction, Developing Deficient, Control of Behaviour and General Function has used for evaluate the family functionality of the children who face to crimes in scope of the inquiry.In this investigation %22.2 of the children are 15, %23.2 are 16, %25.3 are 17 years old. %86.9 of them are boys and %14.1 are girls. %76.8 of the children are graduated from secondary school. %39.4 of them are in the middle level of success in their schools. %45.5 of them have studied the school yet, %19.2 of them do not work in any job and just waste their times. %7.1 of the children go to school and work in a paid job at the same time. %79.8 of the children are healty and there is no child has a chronic illness. %77.8 of them expressed that they are not exposed to any aggressive behaviour(verbal or physical violence) from their families. %37.4 of children have a guilty person in their primary and secondary relatives. %72.7 of them are addicted of cigarette etc. %64.6 of the children who are disposed to commit a crime for the first time, %35.4 commited crime two or more times. %29.3 of the sort of crimewhich werw commited by children is fight an %30.3 of this is sabotage. It is expressed that %42.4 of children commit a crime alone, %36 of them are with their friends. %9.1 of children expressed that they have been guilty because of their family. %31.3 of them said that they commited crime because of their friends.A worthless difference has been found between the crime tendency of children and family functionality senses by this investigation.